Boek schrijven

Het schrijven van een boek is een ambitieus project dat voor plezier en passie zorgt, maar ook voor frustratie. Kun je tijdens het schrijven en schaven wel een steuntje in de rug gebruiken? Daretoo biedt je tips en advies.

Een eigen boek als marketingtroef

Een eigen boek als marketingtroef

Positioneer jezelf als DE expert in jouw vakgebied. Door Linda Krijns


Ben je ondernemer dan is een boek van jouw hand een overtuigende manier om je te positioneren als DE expert bij uitstek op een bepaald gebied. Dat dat grote voordelen met zich meebrengt laat zich raden, want:

  • Je naamsbekendheid neemt toe;
  • Je reputatie groeit in de richting die jij kiest;
  • Je creëert een basis om als spreker uitgenodigd te worden, waardoor je naamsbekendheid en reputatie nog verder toenemen;
  • Je kunt je boek weggeven als bonus aan nieuwe klanten.
  • Je boek is een mooi relatiegeschenk voor bestaande klanten.
Een schrijver kan alles tot leven wekken

Een schrijver kan alles tot leven wekken

door schrijfcoach Marit van der Meulen


Animisme

Er zijn volkeren in ontwikkelingslanden, animisten, die geloven dat alles een ziel heeft. Ook in je schrijven kan je alles tot leven wekken. Een stuk tekst wordt er gelaagder, mysterieuzer en spannender door. Elke schrijver zou eigenlijk een animist moeten zijn.

Writer’s block: oorzaken en oplossingen

Writer’s block: oorzaken en oplossingen


Een writer’s block. Het schrikbeeld van elke schrijver. Mede door de mythevorming die er rond dit begrip is opgetreden. Een writer's block staat immers voor schrijfbelemmeringen die ongrijpbaar en als ‘uit het niets’ opkomen en het schrijven onmogelijk maken.

Er is veel over geschreven en er worden allerlei oplossingen bedacht die de creatieve flow weer op gang moeten brengen. Want dat is waar de oorzaak gezocht wordt: het opdrogen van inspiratie en fantasie. Waarbij creativiteit soms als een magisch en ongrijpbaar proces wordt gezien. Maar is dat zo? Of zijn er andere oorzaken te vinden die leiden tot andere oplossingen?

Vanuit de neuropsychologie is ook onderzoek gedaan naar writer’s block en dat zorgt voor enkele aardige inzichten en oplossingen.

Research voor je boek: de feitenspeurtocht

Research voor je boek: de feitenspeurtocht

door schrijfcoach Marit van der Meulen


Vaak is research een belangrijk obstakel voor aspirant-schrijvers om non-fictie te gaan schrijven. Want hoe pak je dat aan? Hoe weet je of je voldoende feitenkennis hebt om er een boek over te schrijven? Het is niet voor niets dat veel non-fictieschrijvers van oorsprong journalisten zijn (Annejet van der Zijl/ Jan Brokken). Zij zijn het gewend om op zoek te gaan naar de juiste bronnen.

Een origineel verhaal schrijven: is dat nog mogelijk?

Een origineel verhaal schrijven: is dat nog mogelijk?

door schrijfcoach Marit van der Meulen


Is het niet heerlijk dat er oneindig veel mooie verhalen zijn, gegoten in de vorm van romans en films? Door dit idee weet ik dat ik me altijd zal blijven vermaken, hoe dan ook. Ik reis door die verhalen de hele wereld over in mijn hoofd. Ik vind het intrigerend om naar een Bollywoodfilm te kijken die zich in Bombay afspeelt, de melaatsen te zien, de guirlandes in de taxi’s en de kleurrijke sari’s waar onze bollenvelden bij verbleken.

Meer artikelen