Een boek schrijven en dan liefst een bestseller, dat wil heel schrijvend Nederland. Veel wannabe schrijvers storten zich dan direct op het schrijven en lopen tijdens het proces tegen allerlei obstakels aan. Om dat te voorkomen kun je het schrijven van je boek maar beter voorbereiden.
Want bij het schrijven van een boek komen ook andere factoren om de hoek kijken waar je rekening mee moet houden. Met dit stappenplan kun je je in 10 stappen goed voorbereiden op het schrijven van je boek.
De voorbereiding van het schrijven van je boek
Stap 1 – Lezen, lezen!
Denk niet: ik wil niet beïnvloed worden door andere schrijvers. Want beïnvloed wordt je voortdurend, door alles en iedereen, hoe je het ook wendt of keert. Als je veel leest, dan ontwikkel je vanzelf je eigen smaak en stijl. Als je nog nooit een literaire roman hebt gelezen, kun je zelf ook geen literaire roman schrijven.
Stap 2 – Leer jezelf kennen
Jij bent de enige die je boek kan schrijven, dus ken jezelf! Als je je meer bewust bent van je eigen karakter dan kun je ook schrijven naar je eigen karakter en dat maakt je boek authentiek. Ga bij jezelf na:
- Welke factoren bewegen jou om een boek te schrijven?
- Heb je een aangeboren talent, of zul je vooral hard aan je boek moeten werken?
- Wil je een boodschap overbrengen, en zo ja, welke boodschap?
- Werk je graag alleen?
- Lukt het je om je diepste gevoelens op papier te zetten?
- Durf je te schrijven zonder gêne? Weet dat terughoudendheid en angst geen recht doen aan je boek. Oprechtheid en authenticiteit maken goede literatuur.
- Kun je omgaan met kritiek? Dit is misschien wel de meest essentiële eigenschap die een schrijver moet hebben. Bijna iedere schrijver krijgt wel een keer een lullige recensie, terecht of onterecht. Daar kun je behoorlijk door van slag raken.
Maar weet je wat leuk is? Negatieve recensies zijn toch goed voor de verkoop, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. - Ben jij bereid om je kwaliteitseisen te laten schieten om meer naar een bepaalde lezersgroep toe te schrijven?
- Houd je écht van schrijven of houd je meer van het idee om schrijver te worden?
Stap 3 – Blijf bij je werkgever
Zeg je baan niet op! Weinig schrijvers kunnen leven van hun boeken, laat staan dat ze er rijk van worden. Stap het schrijfproces in als een hobby waar je plezier uit haalt.
Stap 4 – Volg een schrijfcursus
Je denkt dat je een vlotte pen hebt en mensen geven je regelmatig complimenten voor je teksten. Maar iedere schrijver heeft zijn eigen valkuilen en tekortkomingen. Leer de technieken van het schrijven en leer van de feedback van de docenten en de medecursisten. Hoe meer je leert, hoe beter je wordt. Veel schrijvers geven in interviews aan dat ze (nog) beter gingen schrijven nadat ze een of meerdere schrijfcursussen hadden gevolgd of individuele schrijfcoaching kregen.
Stap 5 – Volg de trends
Het is met boeken net als met mode, de trends wisselen voortdurend. De ene keer zijn thrillers hot, een paar jaar later zweert iedereen bij het levensverhaal. Inhaken op trends verhoogt dan je kans op publicatie, mits de trend niet al tegen het eind van haar levensduur loopt.
Stap 6 – Maak goede afspraken met je partner
Tijd moet je creëren, alle tijd die je in je boek steekt, steek je niet in je relatie of je gezin. Maak daarom goede afspraken, in die zin dat je vaste uren/dagen afspreekt waarin je schrijft. Of plan een retraite in. In dit artikel staan een aantal prachtige plaatsen waar je als schrijver in retraite kunt.
Stap 7– Kies een goede schrijfplek
Zorg voor een plek waar je in alle rust kunt schrijven, zonder het risico gestoord te worden. En een plek waar je je prettig voelt. Dit is van groot belang voor het schrijfproces, omdat het ook helpt om een writer’s block te voorkomen.
Stap 8 – Maak een planning
Het is soms lastig om tijdens het schrijven overzicht te houden. Ga dus structureel te werk en maak een project van je boek, met bijbehorende planning.
Stap 9 – Kies je genre
Het is noodzakelijk om voor het echte schrijven begint een weloverwogen genrekeuze te maken. Er zijn verschillende redenen waarom het noodzakelijk is om een keuze te maken. Welke dat zijn, lees je hier >>
Stap 10 – Doe research
Of je nu non-fictie of fictie schrijft, doe altijd research! Want je verhaal moet geloofwaardig en zichtbaar onderbouwd zijn. Een lezer haakt af als hij je op fouten betrapt.