Wil je een eigen restaurant beginnen? Dan is een goede voorbereiding essentieel om die droom leuk en haalbaar te houden. Laat je fantasie niet meteen op de vrije loop, hoe verleidelijk ook. Maar stel jezelf een aantal vragen. Ben je wel geschikt voor het vak? Is het echt de leukste job ter wereld voor jou? En is jouw idee wel een goed idee? Hoe ga je het allemaal betalen?
Is het wat je ervan verwacht?
Een restaurant uitbaten lijkt je nu misschien de leukste job ter wereld, maar klopt het beeld dat je ervan hebt met de werkelijkheid?
Dit zijn volgens veel mensen de leuke kanten van het restaurantvak:
- Je bent eigen baas, dus vrij om te doen wat je wilt.
- Je kunt al je creativiteit kwijt, in je concept, in de keuken, in de inrichting…
- Het is alles behalve saai, iedere dag is anders.
- Je ontmoet veel mensen die je blij maakt (als je het goed doet) en dat is kicken.
- Je kunt er al je passie in kwijt en dat geeft enorm veel energie.
En dit zijn de wat minder leuke kanten:
- Het is echt hard werken en je maakt lange dagen.
- Je werkt voortdurend onder druk, de stressfactor is hoog.
- Je liefdes- en gezinsleven komt op een laag pitje. Vergeet die drie weken vakantie in de zomer en een groot deel van de verjaardagen in de familie. Om maar niet te spreken van een kerstdiner of een paasbrunch met je gezin.
- Het grootste gedeelte van je omzet gaat op aan personeel, verzekeringen, huur, inkoop, materialen etc.
- Bij je restaurant horen ook minder charmante klussen, zoals administratie, vergunningen en op de hoogte blijven van regelgeving.
Toegegeven: we hebben de nadelen wat zwaar aangezet. Veel heb je uiteraard zelf in de hand, want je beslist uiteindelijk zelf hoe vaak je open bent. En met goed personeel hoef je er ook niet altijd zelf te zijn. Maar het geeft aan dat de horeca ook een veeleisende kant heeft.
Voordat je je in het avontuur stort, bereid je je natuurlijk goed voor. We helpen je op weg met deze 4 stappen:
Stap 1 – Test jezelf
Een eigen restaurant beginnen vergt nogal wat specifieke kennis en vaardigheden. Je kunt misschien succesvol zijn in business, maar dat betekent niet automatisch dat je ook een succesvol horecaondernemer zal worden.
Vraag jezelf eens af waarom je een eigen bedrijf wilt en waarom jij denkt dat je een goede horecaondernemer kan worden? Heb je genoeg kennis, vaardigheden, wat zijn je sterke en zwakke punten?
Zet die nu eens af tegen deze lijst met eigenschappen van de ideale horecaondernemer:
- Een natuurlijk gevoel voor eten
- Passie voor smaak
- Natuurlijke gastvrijheid
- Zakeninzicht en goed kunnen rekenen
- Kunnen delegeren
- Een behoorlijke dosis lef
- Trendgevoelig
- Een enorm doorzettingsvermogen
- Discipline
- Een flinke portie creativiteit
- Goede dosis mensenkennis
- Niet bang om hard te werken
- Genoegen nemen met minder inkomsten
- Veeleisend
Hoever zit jij af van de ideale horecaondernemer? Voor sommige zaken kun je een test doen om te zien in welke mate je over die kwaliteit of competentie beschikt. Andere elementen zijn lastiger te toetsen en vragen om een eerlijke en objectieve blik van jezelf en mensen om je heen en misschien is het ook handig om je eerst verder in iets te verdiepen. Want wat is bijvoorbeeld gastvrijheid en hoe weet je of jij aan de wensen van veeleisende gasten kunt voldoen?
Wouter Verkerk is horecatrainer en heeft hier een aantal boeken over geschreven. Hij ontwikkelde ook de Big 5 van gastvrijheid.
Stap 2 – Doe inspiratie op en verzamel informatie
Wat moet je allemaal weten als je je eigen horecaonderneming gaat starten? Best veel! Verzamel daarom zoveel mogelijk relevante informatie over ondernemen, de horecabranche en de wettelijke verplichtingen. Bijvoorbeeld door:
- Inspiratie op te doen bij vakbeurzen zoals de Horecava (elk jaar in januari).
- Boeken te lezen en abonnementen te nemen op relevante nieuwsbrieven, bladen e.d. Je kunt bijvoorbeeld een proefabonnement nemen op Misset Horeca, het grootste horeca weekblad van Nederland met veel relevante informatie.
- Buitenlandse tijdschriften zijn een Walhalla voor horeca-ondernemers. Zoals het blad Sleeper dat je meeneemt in de laatste trends in hoteldesign. Een bron van inspiratie voor elke startende hotelier! Of pak het Engelse vakblad Restaurant erbij, met onder andere praktische tips en inspiratie voor nieuwe gerechten.
- Kijk welke stappen je door moet om aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen. Op ondernemersplein.nl staat een handig stappenplan, specifiek voor de horeca.
- Heb je al eens gekeken wat de ontwikkelingen in de markt zijn? De trends, maar ook ontwikkelingen die direct of indirect invloed hebben op het Nederlandse horecabeleid. Je kunt bij Koninklijke Horeca Nederland een beeld krijgen van horecatrends en omzetbewegingen.
Stap 3 – Jouw idee of concept voor een eigen restaurant
Je hebt vast al ideeën over het restaurant dat je wilt beginnen of zelfs al een uitgewerkt concept. Heb je daar al goed over nagedacht? Wat bied je aan, op welke locatie en op welke groep klanten richt je je? Hoe is de concurrentie en kun je potentiële klanten wel verleiden? Op welk segment van de markt ga je je richten?
Voor 2018 zien horecakenners verschillende trends, een kleine greep:
- Vers, vers, vers en gezond al vult eenieder dat op een eigen manier in. Vegetarisch, veganistisch, biologisch, arm aan koolhydraten… Zaken die laten zien dat alles vers gemaakt is, een duurzame herkomst heeft en wat de gezondheidswinst is van de gerechten, zijn hip en happening.
- Eigen stijl in design. De inrichting laat zien wat de smaak en stijl van de eigenaar is. Zo ontstaat een authentiek interieur dat niet te kopiëren is. Weg met de interieurconcepten die je in bijna alle steden wel terugvindt.
- Eén ingrediënt of product centraal. Avocado, tosti, frites, kip, kroketten (of croquetten) kun je op veel manieren toepassen en maken je restaurant anders dan anders.
- Good fast food of fast good food. Iedereen heeft haast (denkt ie zelf), maar wil toch verantwoord eten.
Digitale/online mogelijkheden benutten is daarbij onmisbaar. Natuurlijk zorg je voor professionele wifi zodat iedereen snel kan streamen of werken en moedig je recensies op alle platforms aan en haak je daar op in. Maar je kunt gasten ook makkelijk laten bestellen met een iPad, ingrediënten en voedingswaarden van gerechten of maaltijden tonen of geef je die AirBnB gasten tips om leuke winkels in de naaste omgeving te ontdekken en ‘locals’ te ontmoeten.
Stap 4 – Je businessplan
Het grote struikelblok: de financiering. De meeste startende horecaondernemers hebben financiering nodig, want het pand, de inrichting en het personeel kosten een hoop geld. Wil je in aanmerking komen voor financiering dan is het belangrijk dat je een goed onderbouwd en doortimmerd ondernemingsplan hebt. In ons artikel ‘In 13 stappen een businessplan opstellen’ lees je welke elementen er allemaal in een plan moeten staan. Het blijkt in de praktijk lastig om een businessplan op eigen kracht op te stellen.
Anderen lezen ook
- De ervaringen en tips van Guido Ottink, chefkok van De Proeverij
- Het verhaal achter CULIAIR® Luchtballon Restaurant van meesterkok Angélique Schmeinck
- Marjo Prigge-van der Linden van De Slaapfabriek over de totstandkoming van haar B&B
- Je restaurant concept telt