Schrijfster Carla de Jong vertelt hoe haar droom werkelijkheid werd. In 2008 debuteerde ze succesvol als auteur. In 2010 kreeg haar tweede roman een nominatie voor de Gouden Strop. In 2018, staan er zeven boeken op haar naam.
Als kind al had ik twee dromen: schrijfster worden en met mensen werken. Dat laatste bleek eenvoudiger te bereiken dan het eerste. Na een korte carrière als psychiatrisch verpleegkundige en groepstherapeut werkte ik jarenlang als coach en organisatieadviseur. Schrijven bleef mijn grote liefde, die ik botvierde op artikelen, offertes en rapporten in het besef dat het zakelijk schrijven een mager surrogaat vormde voor mijn echte verlangen.
De klik
De knop ging enkele jaren geleden ineens om, toen ik in de krant een interview met Maria Goos las. De laatste zin daarin was: ‘Ik ben er nu wel achter: schrijven is mijn leven.’ Ik zat op dat moment bij mijn hardloopmaatje uit te puffen van tien kilometer en zei tegen haar: ‘Ik ga naar huis, ik moet schrijven.’ ‘Dat werd tijd,’ zei zij.
Thuis ben ik direct achter mijn computer gekropen en drie maanden later had ik mijn eerste boek geschreven.
Afwijzingen, afwijzingen…
Mijn manuscript werd afgewezen door drie uitgevers. Intussen was ik met een volgend boek begonnen en besloot ik me aan te melden bij een schrijversschool. Ik stuurde enkele hoofdstukken op voor de ballotage. Het resultaat van die actie was dat de directeur van de school me persoonlijk ging coachen, omdat hij het in mijn werk zag. Het werd een periode van noeste ambachtelijke arbeid. Schrijven is schrappen en kill your darlings; dat werk. Na een jaar zwoegen was het manuscript rijp voor aanbieding. Vonden wij…
Afwijzing na afwijzing volgde, sommige bemoedigend, anderen totaal nietszeggend.
De sterren?
De plot voor mijn derde roman trok zich daar niets van aan en drong zich onstuitbaar op. Ik schreef door. Voor de zomer 2008 stuurde ik mijn derde roman op naar enkele uitgeverijen. Het eelt op mijn ziel al dikker. In de achteloze aanname nooit geschoten altijd mis, stuurde ik ook mijn tweede roman nog maar eens mee.
Terug van mijn vakantie in Zuid Afrika, klaar voor een volgende rits afwijzingen, werd ik in een week tijd door drie uitgevers benaderd die beide boeken wilden uitgeven. In Retraite lag een aantal maanden later in de winkel!
Tips voor iedereen die een droom koestert
- Geniet van je passie, ook al leidt die nog niet tot direct eclatant succes
- Hang niet alles op aan je droom, immers: life is what happens while you’re busy making other plans
- Verzamel feedback in je directe omgeving en stel je er voor open
- Zoek een sponsor die in jouw kunnen gelooft: een professional op het vakgebied van jouw droom.
Anderen lezen ook