‘Gezelligheid’ is net zo Nederlands als hagelslag, bitterballen en stroopwafels. Voor veel mensen is het een onmisbaar gevoel en als je emigreert is het fijn om daar iets van mee te nemen naar je nieuwe land. Maar hoe doe je dat?
Wat is gezelligheid voor jou?
Het begint met de betekenis die gezelligheid voor jou heeft. En dat is voor iedereen anders. Voor de een zijn het bepaalde voorwerpen, voor de ander is het voedsel. En gezelligheid heeft ook alles te maken met de mensen om je heen en vooral met de sfeer die je weet te creëren. Als Nederlander associëren we gezelligheid al snel met knusheid: als de regen tegen de ramen slaat, de wind om het huis loeit of de wegen wit zijn, dan ja dan kruipen we bij elkaar. We drinken iets warms, doen een bordspel of eten stamppot.
Ook de inrichting van je huis heeft veel met gezelligheid te maken. Veel Nederlanders houden van een interieur dat redelijk vol is en waar ook kleine meubels en voorwerpen staan die niet per se een functie hebben maar die wel sfeer geven.
En wat dacht je van nostalgie? Aandenkens aan familie, bestemmingen en gebeurtenissen die ergens staan of hangen kunnen ervoor zorgen dat je vertrouwde gezelligheid mee kunt nemen naar het buitenland.
Ten slotte is voor veel mensen gezelligheid synoniem zijn met samen zijn met familie of vrienden. Samen lekker lang borrelen of tafelen bijvoorbeeld. En misschien zelfs wel met die ouderwetse kringverjaardag 😊
Waar het om draait is dat je bedenkt welke elementen voor jou gezelligheid inhouden. Want als je dat weet kun je het meenemen!
Naar welk land emigreer je?
Het meenemen van wat Hollandse gezelligheid begint met je bestemming en hoe je die gezelligheid daar kunt creëren. Warme chocomel is hier fijn, maar past misschien niet zo goed bij een warm emigratieland. Maar lang buiten tafelen dan weer wel. Hoe kun je jouw bestemming combineren met jouw gezelligheidswensen? Welke voorwerpen horen daar bij? En hoe kun je die meenemen naar je emigratielandbestemming?
Misschien ben je geneigd om zo weinig mogelijk mee te nemen. Want de ruimte in de verhuiswagen of container is altijd beperkt. Maar die koektrommel van je oma, dat oude Monopolyspel dat nog met guldens werkt of een gourmetstel kàn dat Hollandse gezelligheidsgevoel helpen vasthouden.
En veel landen hebben hun eigen symbolen of manieren van gezelligheid creëren. Onderzoek ze, kijk wat daarvan bij je past en maak het je eigen!
Ongrijpbare gezelligheid
De knusheid kan ook samenhangen met bepaalde gewoontes. At je in Nederland pannenkoeken of stamppot op een vaste dag in de week? Zoiets kun je daar misschien ook doen, eventueel in iets gewijzigde vorm. Haalde je wekelijks verse bloemen in huis, had je een vast bel- of bezoekmoment met een familielid? Een vast chillmoment met vrienden? Houd die oude gewoontes als het even kan vast met de online mogelijkheden die er zijn. Want bestaande gewoontes zorgen voor nostalgie en dat is deel van jouw gezelligheid.
Hollandse tradities en lekkers meenemen
Dat vasthouden van de Hollandse gezelligheid heeft ook met eten en voorwerpen te maken. Dat klinkt materialistisch, maar het importeren van Hollandse zaken is wel een manier om de even Hollandse gezelligheid vast te houden in het buitenland. Er zijn tal van winkels die dingen als drop, hagelslag en kroepoek bij je thuis kunnen bezorgen. Zelfs bitterballen en frikandellen kunnen gekoeld worden geleverd.
Of kijk eens op huizelijk.nl. Daar vind je allerlei tips over knusheid en gezelligheid. Of het nu om een goede koffiemachine gaat of om handige Hollandse trucjes voor een fijner huis. De tips zijn handig ingedeeld naar ruimte: van woonkamer tot tuin en terras.
En leuk om te lezen of door te bladeren is het boek Gezellig! Hoe typisch Nederlands is gezelligheid? van Petra Vethman. Dat brengt je ongetwijfeld op ideeën waarmee je die Hollandse gezelligheid ook in je nieuwe land kunt vasthouden!