Je leven loopt op rolletjes, alles lukt en alles zit mee. Je voelt je heerlijk en doelgericht, want je doet wat je wilt doen en wat bij je past. Dat is flow. Maar hoe kom je daar? Nou, zo bijvoorbeeld…
Wat is flow
Flow is een toestand waarin je terechtkomt als je bijzonder geniet van de activiteit waar je mee bezig bent. Op dat moment komt alles bij elkaar, loopt alles op rolletjes en voel je dat je vooruitgang boekt. Met flow krijg je als het ware vleugels en komen nieuwe ideeën binnenstromen. Je bent in flow als je:
- Volledig op gaat in waar je mee bezig bent.
- Een gevoel van extase ervaart; bijna alsof je buiten je zelf staat.
- Een groot gevoel van helderheid voelt; je weet dat wat je aan het doen bent, goed is.
- Weet dat je met een haalbare taak bezig bent. Je vaardigheden zijn voldoende om de taak waar je mee bezig bent uit te voeren.
- Een gevoel van sereniteit ervaart. Je hebt geen zorgen over andere dingen.
- Je gevoel van tijd kwijt bent, je zit helemaal in het ‘nu’.
- Intrinsieke motivatie hebt: de reden waarom je bezig bent, komt helemaal vanuit je zelf en niet door beloningen van buitenaf.
Maar hoe kom je in flow?
Er zijn verschillende manieren om in flow te komen. Kies vooral die manieren die bij jou passen en die goed voelen.
Stel elke dag heldere doelen aan jezelf
Formuleer voor elke dag een aantal concrete zaken die je gedaan wilt krijgen. Schrijf ze op als een lijst, zodat je kunt wegstrepen. Benoem er niet teveel, maar maak een zo reëel mogelijke inschatting van wat haalbaar is. Als je eenmaal een paar dingen hebt afgestreept, ga je je al heel goed voelen.
Hak grote klussen in mootjes
Grote klussen hebben als nadeel dat ze onoverzichtelijk zijn en zich als een enorme hobbel manifesteren. Verdeel elke grote klus dus in zoveel mogelijk kleine stappen. Het is heerlijk als je dan steeds een kleine klus kunt wegstrepen en je krijgt echt het gevoel dat je vorderingen maakt.
Begin met het meest vervelende
Als je weet dat je op een bepaalde dag iets moet doen waar je echt geen zin in hebt of verschrikkelijk tegen op ziet, doe die klus dan als eerste. Het gevoel van voldoening of opluchting als je halverwege de ochtend de hobbel hebt genomen, is een enorme energieboost. Het idee dat je nog iets moet doen waar je tegenop ziet, verhindert flow bij aantrekkelijke taken. Dus vandaar dat je vervelende zaken zo snel mogelijk moet afhandelen.
Bedenk waar je energie van krijgt
Energiegevende klussen doe je direct na de vervelende. Zo versterk je de flow die net is begonnen, nog meer. Doe dus iets wat je leuk vindt en die bij je passie(s) passen. Energiegevende klussen zijn ook de klussen die matchen met je vaardigheden. Wat leidt tot het volgende punt:
Wees een streber
Streberig gedrag op zich krijgt in ons land altijd weinig punten, maar een beetje boven je macht streven zorgt ook voor flow. Te makkelijke klussen of teveel routine in je werk is namelijk doodsaai. En verveling is een echte flow-killer. Bovendien zorgt succes bij een klus die net iets boven je macht ligt (althans dat dacht je voordat je eraan begon) weer voor extra flow, want je ervaart dan zowel controle als opwinding.
Zorg voor feedback
Het afstrepen van een klus is feedback (“goed gewerkt”), voor lopen op je schema en dat constateren is feedback (“het gaat turbo vandaag”) en het laten zien aan een ander van een (tussen)product is ook feedback (“goed gedaan”). Door jezelf positieve feedback te gunnen, houd je energie en heb je zin in het volgende project op je klussenlijst.
Vermijd apathie
Apathie is het tegenovergestelde van flow. Vermijd daarom zoveel mogelijk activiteiten die je apathisch maken als je juist behoefte hebt aan flow. De nummer 1 apathisch makende activiteit is trouwens TV/Netflix kijken!