Jij hebt ze vast ook: een of meerdere hobby’s waar je, naast je werk, je ei in kwijt kunt. In veel gevallen is een hobby een tegenhanger van je werk. Maar soms lopen hobby en werk zo in elkaar over, dat je er maar beter letterlijk ‘werk van kunt maken’. Dat laatste deed Alja Wilson-Bronswijk.
Een interview door freelance tekstredacteur Manon Müller-Jansen die Alja opzocht op in haar atelier.
Alja startte haar webwinkel in ‘borduurzame’ kinderkleding en accessoires: Larie. Binnen Larie ontwierp ze borduurpatronen die ze verwerkte op haar producten (voornamelijk van biologisch katoen).
Zat die creativiteit al in je, of is die later naar boven gekomen?
Ik heb een opleiding aan de Kunstacademie gevolgd en ben 11 jaar geleden gestart als illustrator van kinder- en schoolboeken. Het illustreren was iets dat ik goed kon. Maar als mensen zeiden: wauw, wat heb jij een gave baan, dan gaf dat mij niet echt bevrediging. Ja, ik was en ben goed in illustraties maken, maar het bleef voor mij gewoon WERK. In die tijd werkte ik vanuit huis en begon op een gegeven moment het contact met de buitenwereld heel erg te missen. Toen heb ik een tijdje als postbode gewerkt.
Hoe is Larie ontstaan?
Larie is echt vanuit een hobby geboren. Ik heb altijd een voorliefde gehad voor naaien en ik heb al een webwinkel gehad met zelfgenaaide babyproducten, zoals wikkeldekens en slofjes. Sinds april bestaat de site niet meer, maar de naam Larie is gebleven.
En Larie kreeg een andere betekenis?
Ja, ik vond het letterlijk tijd voor andere koek, en wilde met een tegengeluid komen op de prints die je op veel kinderkleding ziet. Twee jaar geleden kocht ik mijn eerste borduurmachine. Niet lang daarna maakte ik mijn eigen borduurpatronen. Ik sloot een lening af om een kleine industriële borduurmachine te kunnen kopen. Alle andere zaken als T-shirts, stoffen en dergelijke heb ik zelf gefinancierd.
Een mooie ambitie in deze moeilijke tijden!
Juist door de economische crisis, kreeg ik ruimte en tijd om mijn ideeën voor Larie uit te werken. Toen ik nog illustratiewerk deed had ik eigenlijk nooit een adempauze.
Wat ook heeft meegewerkt is dat we een atelierwoning bewonen. Ik heb letterlijk ‘de ruimte’ om te doen wat ik wil. De bedrijfsruimte was er immers al. Zo viel alles eigenlijk op zijn plaats.
Ik maak kleine series van mijn ontwerpen, maar genereer daarmee op dit moment nog weinig omzet. Ik investeer nu vooral in het creëren van bekendheid.
Hoe doe je dat?
Je vergeet vaak als je een website lanceert, dat je nog geen ‘etalage’ hebt. Bezoekers komen zelden toevallig voorbij. Ze moeten naar je op zoek zijn en dat gebeurt in eerste instantie te weinig. Ik ben gestart met een nieuwsbrief aan vrienden, kennissen en familie, maar daar red ik het uiteraard niet mee. Nu probeer ik de sneeuwbal aan het rollen te krijgen, door zo veel mogelijk mensen te laten kennismaken met Larie. Dat doe ik door op markten en beurzen te staan, bladen aan te schrijven, maar vooral door te zorgen dat Larie vindbaar is, op Google, via Markplaats en bijvoorbeeld sites als Flavourites. Als een percentage daarvan uiteindelijk klant wordt, is dat geweldig.
Ik had natuurlijk gehoopt dat ik al verder was. Dat het meteen storm zou lopen, door mond-tot-mondreclame, de lancering van de website, enzovoort. Maar daar moet je aan werken en daar heb ik me wel wat op verkeken.
Inmiddels weten de media je te vinden?
Ja, zo langzamerhand krijgt Larie bekendheid, onder andere door een vermelding op flavourites.nl. Naar aanleiding daarvan hebben enkele tijdschriften mij benaderd. Zij gebruiken mijn producten voor een fotoshoot. Dat is een mooi begin, dat ik de komende tijd graag wil uitbouwen.
Hoe houd jij – als werkende moeder – alle ballen in de lucht?
In gedachten ben ik natuurlijk veel met het werk bezig en zit ik ook wel eens ’s avonds op de bank patronen te ontwerpen. Maar ik heb vaste werkdagen en werk zo min mogelijk ’s avonds en in het weekend. Ik zie genoeg spagaatmoeders om me heen en wil voorkomen dat ik er zelf een word.
Financieel heb ik altijd mijn steentje bijgedragen, maar ik heb de ‘luxe’ dat mijn partner fulltime werkt. Dat geeft mij de ruimte parttime te werken. Mijn aandeel in de verzorging van de kinderen is daardoor logischerwijs groter.
Ontwikkeling of carrière?
Ontwikkeling vind ik belangrijker dan carrière. Ik heb wel eens gedacht aan een baan in een uitgeverij, maar dan zou het alleen voor de zekerheden zijn geweest. Ik denk juist dat ik doe wat ik doe doordat ik nooit concessies heb willen doen. Ik heb altijd het idee gehad dat ik, als ik voor een carrière was gegaan, op het gebied van vrijheid en gezin veel had moeten opgeven.
Ik kan mijn eigen tijd indelen, en als een van de kinderen ziek is, levert dat geen organisatorische problemen op. We maken wel gebruik van kinderopvang, maar niet meer dan naar ons idee goed is. Tijdens schoolvakanties is het in principe ook echt vakantie en werk ik zo min mogelijk.
Inmiddels werk ik alweer 11 jaar als zelfstandige. Als ik naar de afgelopen jaren kijk heb ik een enorme ontwikkeling doorgemaakt en mezelf kunnen ontplooien in de dingen waar ik goed in ben.
Welke tip geef je ons mee?
Een eigen onderneming hebben betekent ‘investeren’, vooral in tijd en geduld. Verlies tijdens je ongeduld niet de liefde voor wat je doet. Je staat ergens voor, dus houd dat vast!
In 2015 ging Larie verder als Mevrouw Maakt en geeft Alja Wilson naailessen en workshops.