Jantien Baas en Hester Worst – samen Ontwerpburo Tas-ka – ontmoetten elkaar op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, studierichting Textiele vormgeving, en werden goede vriendinnen. Ze vonden elkaars werk leuk en deelden hun interesse voor het maken van dessins. Zo werd ook hun gezamenlijk bedrijf geboren.
Interview door Manon Müller-Jansen – Meer dan tekst
Het begin van iets moois
Zo begon het eigenlijk, in 2004, vertelt Jantien. Het enige dat we wisten toen we van de Academie kwamen was dat we mooie dingen wilden maken. We begonnen met het ontwerpen en maken van tassen. Tijdens een open dag van de Academie kregen we de kans ze te verkopen en tot onze verbazing gingen ze als warme broodjes over de toonbank. Toen startte mijn vriend met enkele anderen een website waar vormgevers hun werken konden verkopen en wij sloten ons daarbij aan. Zo konden we onze tasjes ook online verkopen. Toen is ook de naam Tas-ka (Tsjechisch voor handtas, red.) ontstaan.
Het creatief bezig zijn, mooie dingen bedenken en maken was onze basis. We begonnen ‘klein’, met eenvoudige dingen. Onze stoffencollectie is langzaam gegroeid. Er was direct belangstelling voor ons werk, maar de eerste tijd durfden we er nog niet volop voor te gaan en hielden we onze parttimebanen aan, naast het werk voor Tas-ka. Hester werkte toen in een winkel en ik als receptioniste.
Van hobby naar bedrijf
Het omslagpunt kwam toen we februari 2008 onze webshop lanceerden. Toen kregen we voor het eerst het gevoel ‘nu zijn we echt een onderneming’. We vonden deze zolderruimte, in een pand waar ook andere creatieve bedrijfjes zijn gevestigd. Vanaf dat moment zijn we fulltime aan Tas-ka gaan werken en inmiddels hebben we onze stoffencollectie verwerkt in kinder-, mode- en woonaccessoires en werken we met een thema – huis. Onze meest recente collectie is daar een aanvulling op. Deze bestaat uit drie dessins die zijn ontstaan door het stempelen van simpele vormen in de vorm van huisjes. De dessins zijn verwerkt tot nieuwe producten, zoals vellen pakpapier, posters, postpapier, notitieboekjes en dienbladen.
Huidige situatie
We bestaan als bedrijf nu twee jaar en het is hard bikkelen. Er was gelukkig (en tot onze verbazing) direct belangstelling voor onze producten, tot zelfs ver in het buitenland. Zo zijn ze zijn inmiddels zelfs in Japan te koop. Ook de pers wist ons al snel te vinden. Mensen denken: eenmaal in de bladen betekent ‘succes’, maar dat is een misvatting. Het leverde echt niet meteen megaorders op. Natuurlijk helpt het ons en zijn we er heel blij mee, die media-aandacht, maar verder moeten we het toch vooral op eigen kracht doen.
We merkten al snel hoe belangrijk het is onszelf te profileren en ons gezicht te laten zien. Daarom nemen we deel aan exposities en beurzen, zoals dit jaar de Woonbeurs Amsterdam. Ook in het buitenland willen we Tas-ka nog meer op de kaart zetten. Herkenning/gewenning zijn belangrijke voorwaarden om onze bekendheid te vergroten. We stonden in september op de beurs Tendence in Frankfurt en Parijs staat ook hoog op onze wensenlijst.
Balans werk/privé
In het begin vonden we het wel eens lastig die balans te vinden. We werkten toen vanuit ons eigen huis en konden het werk maar moeilijk loslaten. Nu hebben we een werkruimte en sluiten we de deur achter ons als de werkdag voorbij is. We hebben met onszelf en elkaar afgesproken dat we niet op elk vrij moment toch even onze mail moeten gaan checken, al is het nog steeds spannend en verleidelijk om te kijken of er een bestelling of andere belangrijke mail is binnengekomen.
Je moet afspraken met jezelf maken, om niet voortdurend aan het werk te zijn. Voor mij is mijn werk nu ook echt mijn werk en ik kan het inmiddels – bijvoorbeeld als ik op vakantie ben – goed loslaten. Het scheelt daarbij ook dat we met zijn tweeën zijn. We weten van elkaar dat de één alles prima kan opvangen zonder de ander, mocht dat nodig zijn. Onze familie, vrienden en vriendinnen ondervinden denk ik geen hinder van ons werk voor Tas-ka. Ze vinden het juist vooral heel leuk en helpen zo af en toe graag mee!
Waar wordt jullie collectie gemaakt?
Onze hele collectie – met uitzondering van de dienbladen (die worden in België gemaakt, red.) – wordt hier in Nederland gemaakt. De ideeën ontstaan hier op onze werkzolder en we voeren veel dingen ook zelf uit. We zitten veel en graag achter de naaimachine. Maar dat groeit ons wel een beetje boven het hoofd. Naast produceren gaat er bijvoorbeeld enorm veel tijd zitten in het verwerken (inpakken/verzenden) van bestellingen. Op dit moment zijn we daarom op zoek naar een naaiatelier dat ons kan helpen met de productie, zodat wij onze tijd onder meer kunnen besteden aan het uitdenken en uitwerken van nieuwe ideeën.
Duurzaam ontwerpen/produceren?
We zouden het allerliefste alles duurzaam willen ontwerpen en produceren, maar helaas hangt daar een prijskaartje aan en dat kunnen we ons nu nog niet veroorloven. Omdat we alles in Nederland en België laten produceren (dit is het minimale dat we kunnen doen qua duurzaam ontwerpen) zijn onze prijzen hoger dan wanneer we de collectie in bijvoorbeeld China zouden laten maken. We moeten de verkoopprijs in de gaten houden. Op zich zetten we, door de productie dicht bij huis te houden en voornamelijk met natuurlijke materialen (zoals leer, wolvilt, katoen en papier) te werken, al een stap in de goede richting. Maar ik moet eerlijk zeggen dat we ons er nog meer in zouden moeten verdiepen en voor de komende collectie willen we dat zeker gaan doen.
Wat zijn jullie plannen voor de komende jaren?
We kijken eigenlijk nooit heel ver vooruit. Veel dingen komen spontaan en al doende op ons pad. De winkel en de nieuwe collectie zijn voor de komende tijd al uitdaging genoeg. Met de winkel gaan we eerst maar eens voorzichtig beginnen en ‘aftasten’ hoe die wordt ontvangen en hoe we de nieuwe werksituatie zelf ervaren.
Ondernemersangsten, naast kansen/uitdagingen?
Ja zeker, die heb ik soms ook, helemaal nu we een winkel gaan openen. We zitten daarmee bijvoorbeeld vast aan een bepaalde huurperiode. Ik denk wel eens: stel nu dat de winkel helemaal niet loopt, hoe gaan we dat dan doen? We moeten voortdurend werken om onze boterham te kunnen betalen, we kunnen niet heel makkelijk zeggen: ik doe even drie weken niets. Als we ziek zijn bijvoorbeeld, ligt alles stil. Dat soort dingen is soms wel lastig, maar overal het algemeen vind ik het werk zo leuk dat die zorgen daarbij in het niet vallen.
Welke karaktereigenschappen moet een ondernemer volgens jou bezitten?
Dat is een lastige vraag. Ik denk dat je bij sommige dingen vooral niet te lang na moet denken en gewoon moet durven (en) doen. Jezelf en anderen blijven enthousiasmeren, dat houdt het leuk en luchtig. Daarnaast moet je een goed overzicht hebben en houden. Er spelen in een (kleine) onderneming allerlei zaken en je doet ? vooral in het begin ? waarschijnlijk veel zelf. Weeg dan bij jezelf af: wat is belangrijk, wat heeft prioriteit en hoe vind je daar je weg in. Ten slotte moet je zelfkritisch en daadkrachtig kunnen zijn. Niet te veel in problemen denken, maar vooral in oplossingen!
Zijn er punten/tips die je andere (startende) ondernemers wilt meegeven?
Op de (kunst)academie leerden we niet ‘zakelijk’ te zijn. Veel studenten die van de academie komen schrikt het zakelijke gedeelte van ondernemen daarom af en ze beginnen er vervolgens niet aan. En dat terwijl er zo veel mooie dingen worden gemaakt!
Het eerste dat ik anderen daarom wil aanraden is: regel het zakelijke gedeelte van het begin af aan goed. Werk samen met een financieel adviseur/boekhouder. Dan kun je iets opbouwen, heb en houd je het overzicht en voorkom je een inhaalslag!
Naschrift Daretoo redactie
In 2017 is Tas-ka gestopt. Jantien Baas is inmiddels gestart met een solocollectie: Studio Jantien Baas