Een overtuigend profiel waarin je je sterke en zwakke punten tot een solide geheel smeedt is onmisbaar. Of je nu op zoek bent naar een andere baan, je binnen je huidige functie beter wilt profileren of jezelf als ondernemer wilt positioneren.
Over het benoemen dan wel verdoezelen of compenseren van sterke en zwakke punten bestaan nogal wat misverstanden. Daarom zetten we de do´s en dont´s van het presenteren van je sterke en zwakke punten op een rijtje.
Wees specifiek
Veel mensen maken de vergissing om hun sterke en zwakke punten te vaag of nietszeggend te omschrijven. Als je zegt dat je ‘goed met mensen bent’, wat betekent dat dan voor de andere partij? ‘Goed met mensen’ kan immers van alles betekenen. Wees dus specifiek. Zeg: ‘ik kan mensen motiveren om het gewenst resultaat te behalen, zonder dat dat weerstanden oproept’. Of zeg: ‘ik heb een coachende stijl van leidinggeven’ of ‘ik functioneer goed als meewerkend voorman, maar niet als leidinggevende op afstand’.
Ook als het om zwakke punten gaat loont het om specifiek te zijn: zeg niet dat je ‘slecht met getallen bent’, maar vermeld dat je ‘op een beginnerniveau zit met Excel’ of dat je ‘het moeilijk vindt om conclusies uit cijfers te trekken’.
Focus niet teveel op je zwakke punten
In onze cultuur hebben we de neiging om ons op onze zwakke punten te concentreren. Dat begint al op school. Wie thuis komt met een rapport met zevens en achten en één vijf, weet zich geconfronteerd met ouders die over de vijf beginnen en niet over die mooie, andere cijfers. Ook in een beoordelingsgesprek wordt meestal meer tijd besteed aan je zwakheden dan aan je sterke punten. Zelfs als die sterke punten ervoor gezorgd hebben dat je je resultaten gehaald hebt en door iedereen als een waardevolle collega ervaren wordt.
Volg dat voorbeeld niet: wees je bewust van je zwakke punten, schuw ze niet, maar focus op je sterke kanten en bouw die verder uit.
Zet je sterke punten verder aan
Ofwel: wees niet bang om op te scheppen, want dan wil je nog weleens in het tegendeel vervallen. Veel mensen en vooral vrouwen vinden het moeilijk om ongeremd over hun talenten en sterke punten te praten. Daarmee zetten ze zichzelf ongewild op achterstand. Betrap je jezelf er wel eens op dat je jezelf te weinig in de etalage zet? Ervaar je (valse) schaamte als je in gedachten je goede punten opsomt? Juist dan is het extra relevant om je eigenschappen specifiek te benoemen. Door specifiek te zijn, geef je goed de grens aan van je sterke kant. En daardoor voelt het al veel minder opschepperig aan, maar meer als een realistische beschrijving. Een ander truc is om, als je gevraagd wordt je sterke kanten te benoemen, aan te geven wat anderen als jouw sterke punten benoemd hebben. Zeg gerust: ‘Voor ik naar dit gesprek ging, heb ik mijn collega´s/leidinggevende naar mijn sterke punten gevraagd en zij gaven aan dat ik …’ En gaat het om je digitale profiel, maak dan gebruik van testimonials en uitspraken van anderen, bijvoorbeeld in de vorm van aanbevelingen op je LinkedIn profiel.
Laat je zwakte je zwakte zijn
Veel mensen proberen een zwakte om te bouwen tot een kracht. En dat vertroebelt je profiel. Op de vraag naar een zwak punt is één van de meest gehoorde antwoorden: ‘ik ben een perfectionist’. Er vanuit gaande dat iedereen perfectionisten als lastig ervaart, maar dat het toch ook handig is om er een paar van in een team te hebben is dit een schijnzwakte. En bovendien een ‘zwakte’ die de sollicitatiecommissie al tig keer gehoord heeft.
Maar noem nou eens een echt zwak punt van jezelf. Tenslotte wil je niemand een rad voor ogen draaien, ook jezelf niet. Het enige dat je daar mee bereikt is dat je in situaties terechtkomt die je onvoldoende de baas bent. Daaruit vloeit ook de volgende aanbeveling voort:
Kijk uit met een baan die draait om je zwakke punten
De verleiding is groot om bij het carrière maken te kiezen voor een hogere functie, waarbij je als kerntaak dingen moet doen of kunnen waarvan je weet dat ze je niet zo goed liggen. Doe je dat wel, dan veroordeel je jezelf tot een energieverslindende baan, waarin je continu geconfronteerd wordt met je zwakke punten en waarbij je voortdurend de behoefte voelt om die punten te verbeteren of te compenseren.
Kies je daarentegen voor een baan waarin je werk hoofdzakelijk bestaat uit werkzaamheden die drijven op je sterke punten, dan kun je jezelf in positieve zin ontwikkelen, krijg je energie van je werk en zal je ook positieve feedback en waardering krijgen van de mensen met wie je werkt en van je klanten. Met als resultaat dat de vervolgstappen in je werk op dit vlak zullen zijn en je in een positieve spiraal terechtkomt.
Maak een onderscheidende elevator pitch
Uitgaand van je sterke punten kun je een elevator pitch formuleren. De elevator pitch is een kort verhaal (ongeveer 30 seconden) waarin je vertelt wat jouw unieke waarde is. Nu kun je natuurlijk een elevator pitch maken als: ‘Ik ben Jan Smit en ik werk al drie jaar als huppeldepup medewerker voor bedrijf X waar ik me bezig houd met …’. Maar je begrijpt zelf al dat dit weinig effectief en zeker niet onderscheidend is. En toch komen veel mensen in eerste instantie niet verder dan zo´n beschrijvende zin. Je kunt je elevatorpitch ook anders formuleren, door:
- Niet aan te geven wat je doet, maar wat je voor je gesprekspartner kan betekenen. Wees zo concreet mogelijk en benoem het resultaat dat mensen krijgen als ze met jou te maken hebben.
- Humor of een zeker lichtvoetigheid toe te voegen. Zo blijf je beter in het geheugen van de toehoorder hangen.
- Ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk vakjargon in zit. Ga er vanuit dat anderen niet jouw vaktaal of branchetaal begrijpen of er boodschap aan hebben.
Zorg er vooral voor dat je je elevator pitch altijd paraat hebt. Dat lijkt een open deur, maar veel mensen klappen dicht op het moment dat ze iets over zichzelf moeten vertellen.
Als jouw sterke en zwakke punten nog niet helemaal duidelijk zijn, dan kan dit artikel je helpen om ze beter in kaart te brengen: Ontdek je sterke en zwakke punten over het Kwadrant van Ofman.
Test jezelf
Deze test van 123test.nl helpt je anticiperen op dé standaardvraag; ‘Wat zijn je sterke en minder sterke kanten?’. Een serieuze test voor het bepalen van je sterke kanten en valkuilen is de kerntyperingtest van 123test. Deze persoonlijkheidstest laat op basis van je persoonlijkheid zien wat je kwaliteiten en daarbij horende minder sterke kanten zijn.