Marja Talboom en Pieter van den Eijnden hebben de eerste stap genomen naar hun grote droom: een eigen kookstudio. Beiden zijn dol op lekker eten, lekker drinken en samen kokkerellen. Zo hebben ze met vrienden al jaren een eetclub: Het Bourgondisch Collectief. Nu willen ze van hun culinaire hobby hun werk gaan maken.
Een kijkje in de keuken
Pieter is fulltime werkzaam als mainframe consultant bij grote bedrijven en Marja werkt al meer dan 25 jaar bij de RAI. Eerst in de bediening, nu managet zij het serverend personeel. De horeca kent voor haar geen geheimen meer. Na jaren aan de bedieningskant te hebben gestaan, besloot ze dat het tijd werd om de keuken in te gaan. In 2008 meldde zij zich aan voor een koksopleiding. Ze heeft haar studie intussen bijna afgerond en brengt haar kennis alvast in praktijk in haar eigen huiskamer. Daretoo nam een kijkje in de keuken van Marja.
De Franse Juffrouw Ooievaar, leuk gevonden!
Ja, daar zijn we wel trots op! Zeven jaar geleden zaten we op een terrasje in onze favoriete Franse streek, de Elzas. We fantaseerden over het importeren van de lokale producten naar Nederland. De naam Mademoiselle Cigogne vonden we grappig en zeer toepasselijk want de cigogne (ooievaar) staat symbool voor deze streek. Thuis hebben we de naam gelijk geclaimd, maar van ons importbedrijfje is nooit wat gekomen. Nu heeft Mademoiselle Cigogne eindelijk een gezicht gekregen.
In de vorm van een huiskamerrestaurant?
Dat is pas het begin. We zijn sinds kort gestart met ons huiskamerrestaurant, ook letterlijk in onze huiskamer. Via onze website en een nieuwsbrief houden we iedereen op de hoogte van onze wisselende menu’s. En natuurlijk stellen we ook menu’s op verzoek samen. Voorlopig is het “Eten bij Mar” alleen op de vrijdagavond, want we werken allebei nog. We kunnen een groep van maximaal 8 personen ontvangen. Tot nu toe hebben we vijf groepen gehad en dat is erg goed verlopen. De reacties waren zeer enthousiast. Ik kook voornamelijk Frans en Italiaans en maak zoveel mogelijk gebruik van biologische producten.
Marja ziet deze fase als een soort stage voor haar opleiding. Als ze binnenkort klaar is met haar studie, dan wil ze haar werk bij de RAI langzaam gaan afbouwen.
Hoe verliep het eerste diner?
Ondanks wat beginnersfoutjes, het kroketje was te hard aangebakken en de timing was even stressen, is het prima gegaan. De gasten gingen dik tevreden weg.
Hebben jullie de taken verdeeld?
Pieter zorgt voor de promotie en de financiën. En hij maakt overheerlijke toetjes! Zijn specialiteit is patisserie. Ik doe de rest: het menu samenstellen, de inkoop, het koken en de bediening. En verder werken we samen onze plannen uit om de ruimte beneden te gaan verbouwen voor Mademoiselle Cigogne.
Pieter en Marja wonen in een historisch hoekpandje in de Vijfhoek in Haarlem, boven een voormalig sigarenwinkeltje. Het winkeltje willen ze geheel gaan omtoveren tot kookstudio.
Hoe gaat het er straks uitzien?
We hebben een kleine etalage met een grote ruimte erachter. De bedoeling is dat dit één ruimte wordt met een enorme keuken en een grote gezellige eettafel. Een of twee keer per week is het huiskamerrestaurant open, we verzorgen catering voor externe partijen en zullen kookworkshops geven voor groepen. Ikzelf ben gewend om mensen te begeleiden en die pedagogische kant spreekt mij erg aan. We houden het wel besloten, want we willen er voorlopig nog geen horecagelegenheid van maken. Het moet informeel worden, laagdrempelig en laag geprijsd. Als het even kan dan zeggen we in de toekomst onze banen op en storten we ons op Mademoiselle Cigogne. We hoeven er niet rijk van te worden als we er straks maar lekker van kunnen leven!