De mooiste doelen en voornemens zijn vaak ook de lastigste. Omdat ze doorzettingsvermogen vragen, een lange adem of vaardigheden die je nog niet eerder echt hebt aangesproken of die niet meteen binnen je bereik liggen. Ze lijken zo lastig dat je ze uit de weg gaat en zo jezelf saboteert. Herken je dat? Dan is het tijd voor onze excusitis oefening 🙂
Maak een eind aan zelfsabotage met de excusitisoefening
Stel je eens voor dat je zelf je ergste vijand bent. Je wilt beslist niet dat je doorzet met het realiseren van je wens. Formuleer nu alle bezwaren die je kunt bedenken waarom je je wens niet zou moeten uitvoeren. Reële en idiote bezwaren, schrijf ze allemaal op.
Vervolgens zet je ze onder elkaar en weerleg je ze stuk voor stuk. Voor een aantal veel voorkomende excuses geven we hier een remedie.
Het smoezenboek mag open!
Gangbare vormen van excusitis gaan over je gezondheid, over talent of kennis die je misschien mist, over je leeftijd (te oud of te jong), over het ontbreken van geluk (bij jou gaat altijd alles fout) en over het ontbreken van tijd of geld.
Ik mis…..
Twijfel je of je wel slim genoeg bent? Of je wel over de juiste kennis beschikt? Genoeg talent hebt?
De meesten van ons maken twee standaardfouten als het gaat om het inschatten van intelligentie, talent of kennis. We denken te snel dat we er zelf niet genoeg van hebben en we denken ook te snel dat anderen er meer van hebben. Beide aannames zijn fout. Het gaat erom hoe je gebruikt wat je hebt en het gaat om de hulp die je vraagt voor de dingen die je mist! En je hoeft bij aanvang van een traject niet al alles te kunnen of te weten. Als je maar open staat voor wat er nog te leren valt, dan ben je al halverwege.
Ik ben te oud
Ben je te oud? Misschien ben je 40-, 50- of 60 plus en overweeg je heel ander werk of wil je emigreren? Waarom laat je je dan door je leeftijd weerhouden? Ben je bang dat anderen je zullen uitlachen (midlifecrisis grappen) of denk je dat het niet meer kan? Wie zegt dat? Feit is dat onze pensioengerechtigde leeftijd alleen maar opschuift en dat we steeds ouder worden en bovendien langer gezond blijven. Vraag je dus eens af hoeveel jaar je nog te gaan hebt in je huidige werk of in redelijk goede conditie. Dat is waarschijnlijk lang genoeg om nog heel veel te doen…
Ik heb nooit geluk
Jij hebt altijd pech en alles gaat altijd verkeerd? Mmmh. Je vergeet de wet van oorzaak en gevolg. Tot op zekere hoogte maak je je eigen geluk. Wie goed voorbereid is en tijd en moeite investeert krijgt dat vroeger of later terug. Wie dat niet doet, moet het echt van mazzel hebben. En mazzel heb je nu eenmaal maar af en toe. En toch win je nooit iets in bijvoorbeeld een loterij? Klopt. De kans op een hoofdprijs is kleiner dan de kans dat je getroffen wordt door de bliksem en dat laatste is je waarschijnlijk ook nooit overkomen. Dus …
Mogelijk heb je ook geen oog voor de dingen die je geluk kunnen brengen. De psycholoog Richard Wiseman laat overtuigend zien hoe sommige mensen geluk meer afdwingen dan anderen en hoe dat echt te leren valt.
Mijn gezondheid laat het niet toe
Het is belangrijk om je te bedenken dat de perfect gezonde mens helemaal niet bestaat. Mogelijk heb je fysieke of psychische beperkingen waardoor je niet alles kunt doen wat je wilt. Daarin ben je niet alleen. Miljoenen mensen in Nederland hebben een chronische ziekte als astma, diabetes of reuma of worstelen met hun geestelijke gezondheid. Als gezondheid jouw excuus is, schrijf dan eens op wat je allemaal wel kan. Daarmee open je de deur naar je mogelijkheden en laat je je niet regeren door onmogelijkheden. Dat betekent niet dat we lichtvaardig denken over beperkingen, zeker niet. Maar soms vormen ze een automatisme in je denken dat iets niet kan en dat is lang niet altijd terecht.
Geen tijd, geen geld
Ten slotte de tijd en geld smoesjes. Van beide heb je eigenlijk altijd te weinig toch? Maar van beide verspil je ongetwijfeld ook heel veel… Zo kijken Nederlanders gemiddeld 3 uur TV/Netflix per dag. 3 uur …. En dan vermorsen we ook nog een lading tijd op social media, YouTube en spelletjes op de telefoon. Als je de helft van die tijd nu eens iets anders doet? Dat komt zo maar neer op 10 uur per week of meer.
Een andere beproefde methode is om activiteiten te stoppen in verloren uurtjes en kwartiertjes. Bijvoorbeeld tijdens wachtperiodes. Dan kun je heel goed informatie doorlezen, dingen online opzoeken, losse ideeën opschrijven en kort uitwerken etc
En dan geld. Hoe meer je ervan hebt, hoe meer het tussen je vingers doorglipt. Bovendien overschatten mensen bijna altijd hoeveel geld nu echt nodig is om een wens te realiseren. Ga eens reëel begroten wat er nodig is om je doel te bekostigen. Maak vervolgens een tweede begroting voor een summiere versie van je droom, bijvoorbeeld voor de beginfase of voor een eenvoudiger uitvoering. Houd daarnaast gedurende twee maanden een ouderwets kasboek bij. Dan zie je pas waar geld onnodig wegstroomt en hoeveel je daarvan in kunt zetten voor je doel.