Recruiter Yolanda Vermeulen vertelt waarom de STAR methode je kan helpen om te schitteren tijdens een sollicitatiegesprek. De STAR methode wordt door recruiters namelijk veel gebruikt tijdens job interviews.
Veel recruiters gebruiken de STAR methode tijdens sollicitatiegesprekken. Het is een gestructureerde methode die gericht vraagt naar in het verleden behaalde resultaten. De STAR methode maakt het mogelijk om heel ervarings- en competentiegericht te interviewen. Zo krijgt een recruiter veel inzicht in jouw competenties en in de resultaten die je in vorige banen hebt geboekt.
Door je te verdiepen in de STAR methode kun je je beter voorbereiden op het soort vragen dat je te wachten staat. En kun je bedenken wat de beste voorbeelden zijn van hoe jij in bepaalde werksituaties hebt gehandeld. Daardoor kun je trefzekerder antwoorden.
Het gevolg: meer duidelijkheid en veel meer zelfvertrouwen. En dat komt de uitkomst ten goede!
Wat is de STAR methode?
De STAR methode gaat er van uit dat gedrag uit het verleden de beste voorspeller is van gedrag in de toekomst. STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat . Dit staat tevens voor vier soorten vragen die je kunt verwachten tijdens het sollicitatiegesprek over een bepaalde competentie. Een recruiter vraagt je dan allereerst om een bepaalde situatie in je huidige of vorige baan te beschrijven. Vervolgens vraagt hij wat jouw taken waren in deze situatie en welke actie je ondernomen hebt om de situatie in goede banen te leiden. Ten slotte vraagt de recruiter je wat het resultaat daarvan was.
Sommige recruiters vragen je ook naar reflectie op je eigen gedrag en willen weten of en waarom je tevreden was met het behaalde resultaat. Reflectie zou je als vijfde ‘R’ aan de STAR methode kunnen toevoegen.
Een voorbeeld van een STAR vraag
Stel, je solliciteert op een functie waar klantvriendelijkheid erg belangrijk is. De recruiter kan je dan vragen om een situatie te beschrijven waarin de relatie met een klant onder druk stond. Daarna wil hij van je weten wat jouw taken en verantwoordelijkheden in zo’n situatie zijn, wat je hebt gedaan in deze specifieke situatie en in welke mate de klant uiteindelijk tevreden was. Tot slot vraagt de recruiter wat er goed of fout ging en of je het anders had kunnen doen.
Zoals je ziet zijn de vragen en de antwoorden met deze vraagstelling heel concreet. Bovendien gaan ze over echte situaties en dat zegt veel meer over jou dan vragen in de trant van “wat zou je doen als …. “.
Zo’n duidelijk beeld van jouw capaciteiten is natuurlijk fijn voor de recruiter, maar jij kunt er ook je voordeel mee doen.
Betrek de STAR methode bij je voorbereiding
Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, gaat de recruiter er op basis van je CV al van uit dat je matcht met de vacature. Het gesprek is bedoeld om die veronderstelling te toetsen en om te zien welke kandidaat de beste match oplevert. Als je heldere, concrete voorbeelden geeft die je eerdere prestaties goed doen uitkomen, is dat sterk in je voordeel.
Die heldere antwoorden creëer je door:
- Uit de vacature de belangrijkste competenties te halen.
- Voor elk van die competenties een situatie te bedenken die zich recent heeft voorgedaan, wat er van je verwacht werd, wat je daadwerkelijk gedaan hebt en wat het resultaat was.
- Je toelichting op die situatie eens hardop uit te spreken, eventueel voor de spiegel. Check je verhaal op de volgende factoren:
- Gebruik je positieve en actieve termen in je zinnen?
- Voel je je er bij op je gemak en zit je rustig?
- Klopt het resultaat met de realiteit?
- Ben je duidelijk over het belang van jouw handelen?
- Ben je specifiek genoeg?
Vooral dat laatste is belangrijk. Bij de STAR methode vallen zwakke kandidaten veelal door de mand omdat ze geen concrete acties en resultaten kunnen beschrijven. Ze zijn te algemeen. Maar iemand die echt ervaring heeft met een situatie kan dat wel. Zeker als je voor het sollicitatiegesprek over mogelijke situaties hebt nagedacht en de beste voorbeelden echt paraat hebt.
STAR risico: bescheidenheid
Weet je van jezelf dat je regelmatig te bescheiden bent? Geneigd om je succes af te zwakken of de positieve rol van anderen er bij te halen? Probeer dat niet te doen. Oefen desnoods met een goede bekende, die je juist op dit aspect feedback en verbetersuggesties geeft.
Het gaat om jouw acties en de door jou bereikte resultaten, laat de bijdragen van anderen weg. Tijdens het sollicitatiegesprek draait het alleen om jou en mag jij schitteren in de hoofdrol!
Over Yolanda Vermeulen
Yolanda Vermeulen was een enorme vakvrouw, die eerst als interim recruiter en later met haar recruitmentbureau veel mensen op de juiste werkplek wist te krijgen. Maar bovenal was ze een prachtmens die iedereen het allerbeste gunde én daar zelf ook actief aan bijdroeg. Niet alleen de mensen om haar heen, kandidaten en opdrachtgevers, maar ook de mensen die ze via via ontmoette. Helaas is Yolanda in de zomer van 2018 veel te jong overleden.