Wie kent het niet: je hebt het gevoel dat er iets moet veranderen in je leven en radicaal ook. Maar wat zijn de risico’s als je het roer helemaal omgooit? Hier een paar valkuilen die op de loer liggen…
1 Denken dat een grote switch de enige oplossing is
Doe eerst die spreekwoordelijke stap achteruit en bekijk je situatie van een afstandje. Stel jezelf een aantal kritische vragen en begin met de vraag waarom je deze verandering nou zo graag wilt. Waarom voel je je niet gelukkig? Ligt het aan het werk wat je doet? Aan je privéleven? De mensen om je heen? Is het ons land, je huis, alle verwachtingen die anderen van je hebben of misschien zelfs het weer? En wat zijn de achterliggende factoren die maken dat sommige zaken zo slecht voelen?
Als je in kaart hebt gebracht welke factoren je zo ontevreden maken, kijk dan naar hoe je daar verandering in kunt brengen. Welke rol speel je zelf in het geheel? Welke factoren buiten jou spelen een rol? Hoe kun je daar iets in veranderen met kleine of misschien toch drastische stappen?
Als je jezelf dwingt om meerdere oplossingen in kaart te brengen, creëer je voor jezelf al meer lucht en perspectief. Het klinkt flauw, maar ook kleine aanpassingen kunnen soms al grote, positieve gevolgen hebben. En misschien ontdek je zo dat alleen een drastische switch de oplossing is. Dat is ook prima. Het sterkt je in de motivatie om daar dan ook echt werk van te maken.
2 Jezelf te weinig als vertrekpunt nemen
Als je niet weet waar je je energie vandaan haalt, is het heel moeilijk zo niet onmogelijk om iets te bedenken waar je meer energie vandaan kunt krijgen. Achterhaal daarom eerst wat jouw energiebronnen zijn. Wat vind je leuk om te doen en waarom is dat zo? Waar word je enthousiast van? Als je een positieve dag op je werk achter de rug hebt, waarom was dat dan? Wat waren de ingrediënten van die dag?
Daarna kun je gaan bedenken hoe je je werk of je leven zo kunt inrichten dat deze zaken meer ruimte gaan krijgen. En als een specifieke kans zich voordoet, kun je je eerst afvragen of die kans ook voldoende van die positieve zaken met zich meebrengt. Zoniet, dan is het misschien toch niet de kans waar je op zat te wachten…
3 Teveel op praktische zaken letten
Niets is zo´n gegarandeerde killer van kansen en dromen als een te grote focus op praktische zaken. Een praktische kijk op de wereld komt vaak van pas, maar niet als je voor jezelf gaat verkennen wat je mogelijkheden zijn. Doe eerst alsof alles mogelijk is en ga vrijuit dromen. Als je daarna denkt te weten wat je wilt, pas dan is het tijd om de praktische kant onder de loep te nemen. Doe je dat niet dan eindig je met een haalbare weg naar meer van hetzelfde. Tsja…
4 Teveel op je droom focussen
De keerzijde van valkuil nummer 3 is het tegenovergestelde, waarbij je je teveel op je droom richt. Je verliest de praktische kanten weer teveel uit het oog. Heb je je droom redelijk voor ogen, dan is het wel degelijk tijd om naar de realiseerbaarheid te kijken. Je hebt tenslotte ook niets aan een onbereikbare droom of een droom die blijft steken in wat het is: een droom. Bedenken hoe je je droom gaat realiseren en welke obstakels je daarbij moet overwinnen is noodzakelijk. Zo wordt je droom een doel.
5 De (te) snelle oplossing
Quick fixes voor grote vraagstukken bestaan niet. Als je denkt te kunnen kiezen voor een gemakkelijke en snelle oplossing van je probleem of vraagstuk is het zelfs uitkijken geblazen. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat je op het punt staat een grote stap te zetten die je van de regen in de drup helpt. Met het risico dat je daarna helemaal niets meer durft te ondernemen. Het probleem is verder ook dat snelle oplossingen je vaak het zicht ontnemen op andere oplossingen. Die mogelijk iets langer duren of iets meer moeite kosten, maar die een even goede of beter antwoord zijn op jouw vraag.
6 Korte-termijn oplossingen negeren
Als je een bepaalde weg voor jezelf hebt uitgestippeld waarvan je voor jezelf weet dat deze je uiteindelijk op de gewenste plek gaat brengen, wil dat nog niet zeggen dat je in de tussentijd niets kan doen om je huidige situatie te veraangenamen.
Dat kun je op de volgende manier doen. Maak een tabel met twee kolommen. In de ene kolom zet je alle dingen waar je niet tevreden mee bent of ongelukkig van wordt. In de andere kolom zet je juist de dingen waar je blij van wordt of energie van krijgt.
Ga vervolgens bij alle negatieve dingen stuk voor stuk na hoe je deze kunt elimineren of verminderen. Bij alle positieve dingen ga je voor jezelf na hoe je er hier meer van in je dagelijks leven kunt realiseren.
Op die manier ben je niet alleen op de lange termijn lekker bezig, maar pluk je ook direct de vruchten van alle analyses en zelfreflectie.
7 Teveel aandacht voor mogelijke hindernissen
Nogal wat mensen hebben de neighing om een pad naar de realisatie van hun wens uit te stippelen, er nog eens goed naar te kijken en dan te zeggen: “hmm, dat gaat me natuurlijk nooit lukken”.
Probeer er eens anders naar te kijken. Elk pad kent zo zijn hindernissen. En elke weg naar je doel heeft z´n ups en downs. Maar ook de hindernissen en de teleurstellingen hebben een goede kant. Ze dagen je uit om ze te overwinnen en omdat ze gerelateerd zijn aan iets dat je graag wilt, geeft het uit de weg ruimen ervan enorm veel energie en inspiratie.
8 Hindernissen negeren
Het is een kwestie van balans. Hindernissen mogen je niet afschrikken, maar omgekeerd mag je ze ook niet negeren. Want dan kunnen ze je einddoel wel degelijk saboteren. Als ze op je weg komen, wees er dan van overtuigd dat er een manier is om ze te overwinnen. Linksom of rechtsom. Achteraf haal je er meestal je schouders over op. Ook als je een keer water bij de wijn van je droom hebt moeten doen.
9 Niet open staan voor onverwachte dingen
Ga je het roer omgooien en zet je stappen zet op een nieuwe weg, zullen er ook nieuwe dingen op je afkomen. Dingen die je zelf niet had verwacht en waar je niet aan hebt gedacht. Zo creëer je je eigen kansen en mogelijkheden. Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar het is eigenlijk heel logisch. Als je nieuwe plannen maakt en nieuwe dingen onderneemt, ontmoet je andere mensen. Als je online bent, vallen andere berichten je meer op. En je komt op nieuwe locaties. Maak dus gebruik van nieuwe kansen die zich onverwacht voordoen en giet je uitgestippelde pad niet teveel in beton. Een iets andere route leidt misschien tot nog beter of sneller resultaat.
10 Te gemakzuchtig zijn
Het is goed om redelijk ontspannen te blijven tijdens welk veranderingstraject ook. Maar wordt niet te gemakzuchtig. Houd je route en je einddoel in de gaten en zorg dat er structuur blijft in alles wat je doet. Evalueer af en toe waar je staat en hoe zich dat verhoudt met wat je van plan was.
Zoals je ziet zijn een aantal valkuilen complementair. Bij het ontwijken van de ene valkuil kun je weer gemakkelijk in de andere valkuil belanden. Het is continu een kwestie van evenwicht vinden en bij iedereen ligt de balans weer anders. Vaak weet je bij het lezen echter wel wat jouw valkuilen zijn en is het voldoende om je daar van bewust te zijn. Ook kun je dan een extra snufje van de complementaire valkuil nemen (als die er is), zodat je anders-dan-anders gedrag vertoont. Want dan breng je jezelf naar een nieuwe situatie. En dat was nou net wat je wilde.
De valkuil van niets doen
Moet je dan maar niets doen en doorgaan met het leven dat je leidt? Tsja. Niet kiezen is eigenlijk ook een keuze. Maar als je je daar van bewust bent en bewust doorgaat met wat je nu doet, omdat je zeker weet dat het zo prima is, dan is dat toch prachtig? Maar word geen Basil…