Volgens Amerikaans onderzoek verloopt communicatie tussen mensen voor 55% via lichaamstaal, 38% via stemklank en slechts 7% via woorden. Ja, dan moet je maar eens even achter je oren krabben. Want alle mooie praatjes kunnen direct teniet worden gedaan als je lichaam iets anders zegt. En als je niks zegt dan ziet een ander toch wat je bedoelt. Je wordt beoordeeld op je houding, dus daar kun je maar beter wat aan doen!
Iedereen beïnvloedt iedereen
En niet alleen met woorden en argumenten. Of je nu iets zegt of niets zegt, er is altijd actie en reactie. Als jij je aangevallen voelt en je slaat dicht, zegt dan net zoveel over jou als over de ander. Als jij een beslissing moet maken, dan doe je dat op basis van wat je hoort, ziet, voelt en ruikt. Alle invloeden van buitenaf spelen een rol in jouw beslissing. En jij kan op jouw beurt de beslissingen van anderen beïnvloeden. Laten we ’s een twee voorbeelden pakken.
Rotklus…
Je zit in een meeting met collega’s en je leidinggevende, en de taken voor de week worden verdeeld. Op het moment dat die rotklus voorbij komt, doe je je armen over elkaar en kijk je vol overgave naar je blocnote. Grote kans dat je buurvrouw die met een open blik naar je leidinggevende kijkt, de klus mag doen. Daar zijn geen woorden voor nodig. Door jouw lichaamshouding is het wel duidelijk hoe je tegenover de klus staat. Je hebt je leidinggevende beïnvloed in zijn beslissing.
Stomme baan…
Je hebt een sollicitatiegesprek voor een baan die je eigenlijk niet wilt. Ga je dan vol zelfvertrouwen rechtop in die stoel zitten? Nee, waarschijnlijk zit je een beetje schuin, in elkaar gedoken met afgezakte schouders. Hoe heb jij je gesprekspartner dan beïnvloed? Juist, je wordt niet aangenomen. Want interesse straal je niet uit.
Overtuigen met lichaamstaal
Wil je iets gedaan krijgen, dan kun je wel alle argumenten spuien die je kent maar dan moet je lichaam ook meedoen. Anders werkt het niet. Wil jij iemand overtuigen, dan helpt dit:
- Begin met de ander een stevige handdruk te geven, kort maar krachtig (niet té).
- Met een sterke lichaamshouding, schouders naar achteren, straal je zelfvertrouwen uit.
- Als je rechtop zit en de persoon in de ogen aankijkt, voelt de ander zich gerespecteerd.
- Met een ontspannen lichaamshouding (rechtop staan, armen losjes langs je lichaam, je voeten iets uit elkaar, lichtjes op één beun leunend) laat je zien dat je je op je gemak voelt. Dat werkt door op de ander.
- Als je je lichaam volledig naar je gesprekspartner keert, dan kom je geïnteresseerd over. Plus je krijgt belangstelling van die ander, want je stelt je open.
- Luister actief naar de ander.
Niet alleen met je oren, ook met je handen, je stem, je hoofd en je lichaam. Door de ander te blijven aankijken, regelmatig met je hoofd knikken, een glimlach op het juiste moment, je duim onder je kin en je wijsvinger langs je wang… kom je begripvol over. En zo kun je ook het gesprek naar jouw hand zetten. Je nodigt als het ware je gesprekspartner uit om ook naar jou te luisteren.
- Praat met een lagere stem, zo straal je autoriteit uit.
- Maak oogcontact als spreker.
Ben je aan het woord, dan kijk je gemiddeld 40% van de tijd naar degene die luistert. Maar verhoog je de 40% van de spreker naar 50%, dan krijgt de luisteraar meer het gevoel dat je weet waar je het over hebt. Door de ander iets vaker aan te kijken als je aan het woord bent, verhoog je je status als deskundige. Doe het wel met beleid. Als je degene die luistert meer dan 50% van de tijd aankijkt, gaat deze zich snel ongemakkelijk voelen.