Realiseer je dat het minimaal 2 à 3 jaar kost om je nieuwe leven op te bouwen en dat het in de eerste jaren na een emigratie moeilijk is om de balans op te maken: het zijn jaren van investeren en opbouwen. In veel gevallen verloopt een emigratieproces in fases:
- Een periode van optimisme. Alles aan je nieuwe leven is positief.
- Beperkingen van je nieuwe leven worden zichtbaar. Je merkt dat je nieuwe leven je nog niet alles brengt waar je op had gehoopt
- Je vraagt je serieus af of je er wel goed aan gedaan hebt. Heimwee en twijfel slaan toe. Vaak ervaar je in die fase ook de eerste echte tegenslag in je nieuwe land.
- De optelsom van alle voor- en nadelen wordt duidelijk: dit is het moment waarop je weet dat het zo goed is of dat het moment is gekomen waarop je toch besluit om terug naar Nederland te keren.
De twijfelfase na een emigratie
Emigreren kost eigenlijk altijd meer moeite en tijd dan je vooraf had verwacht. En het geeft vaak een dubbel gevoel: aan de ene kant ben je blij met de zee aan mogelijkheden die je nu hebt. Aan de andere kant zorgt dat ook voor veel onzekerheid en is er weinig om je aan vast te houden. En je ervaart aan den lijve wat je allemaal hebt achtergelaten. Geen wonder dat je je dan afvraagt of je dit allemaal echt wel zo wilt….
Bedenk je bij dat soort twijfels dat dit niet het moment is om een besluit te nemen. Je maakt een rouwproces door en dat heeft zijn tijd nodig. Het is ook pijnlijk. Je mist de mensen die je hebt achtergelaten en je mist allerlei vertrouwde dingen die in Nederland zo vanzelfsprekend waren.
In plaats daarvan moet je ze onder ogen zien. Accepteren dat al het nieuwe ook betekent dat je afscheid van oude dingen moet nemen. Geeft dat proces de tijd en geef je nieuwe leven de kans. Teruggaan kan eventueel altijd nog, maar dit is het niet het moment om dat te beslissen. Realiseer je dat een groot deel van de emigraties slaagt en dat al die mensen ook deze pijnlijke fase hebben doorgemaakt.
Van twijfel naar actie
Je kunt ook concreet dingen ondernemen om van de twijfelgevoelens af te komen. Probeer eerst te achterhalen welke gebeurtenissen of gedachten je aan het twijfelen hebben gebracht. Kijk daarna welke lessen je hier uit zou kunnen trekken. Welke zaken kun je bijvoorbeeld verwerken in de plannen die je in je nieuwe leven hebt? Als je bijvoorbeeld voor je emigratie bedacht had dat je meer met je handen wilt werken, kan dat in werkelijkheid tegen vallen. Bijvoorbeeld omdat je minder handig bent dan gedacht. Of het levert minder inkomsten en meer gedoe op dan verwacht. Kijk dan nog eens opnieuw naar je talenten en mogelijkheden. Misschien kun je met een aanvullende training of cursus toch meer dan je nu denkt. Of kijk hoe je je inkomsten kunt opkrikken door zaken anders aan te pakken. Misschien moet je toch meer ‘brein’- elementen toevoegen. Houd je voor ogen dat als je in Nederland in je levensonderhoud kon voorzien, dat in je nieuwe thuisland ook zou moeten kunnen lukken. Alleen wellicht op een iets andere manier dan je eerst had bedacht. Zoek contact met andere emigranten (niet perse Nederlanders) en vraag hen om advies. Allicht dat er iemand is die iets soortgelijks heeft doorgemaakt!
Mannen emigreren anders dan vrouwen
Mannen heb vaak een andere reden om te emigreren dan vrouwen. Zij zoeken en vinden vooral vrijheid in een emigratietraject. Vrouwen hebben vaker een andere reden, zoals persoonlijke ontplooiing. Mannen beslissen ook meer op haalbaarheid en voor vrouwen moet de emigratiestap vaak ook goed voelen. Zij groeien vaak langzamer naar een emigratie toe dan mannen. Het gevolg is dat niet alleen de aanloop tot emigratie vaak anders verloopt bij mannen dan bij vrouwen. Ook na de emigratie ervaren ze de ups and downs vaak anders. Wees je daar van bewust als je met je partner emigreert.
Omgaan met cultuurverschillen
Als Nederlander en buitenstaander zie je soms al snel hoe dingen ‘beter’ zouden kunnen gaan in je nieuwe land. Was Nederland soms nog zo slecht nog niet? Au! Je bent dan al snel geneigd om die in jouw ogen goede dingen over te willen brengen naar je nieuwe thuisland.
Maar …., doe het niet. Wanneer jij als nieuwkomer komt vertellen hoe het beter kan, zul je in 99 van de 100 gevallen op verzet stuiten. En de kans is groot dat jouw verbeterpogingen averechts zullen uitpakken. En men zal je op z’n minst meewarig bekijken: hoezo weet die vreemdeling het beter? Hij begrijpt gewoon niets van onze cultuur! Of heeft de verkeerde prioriteiten. Waarom is hij hier eigenlijk komen wonen?
En dat is nou precies waar het om gaat: bedenk je waarom je ergens anders bent gaan wonen. Was dat niet mede omdat de mensen daar anders tegen de zaken aankijken?