Een persoonlijke SWOT Analyse kan je helpen om in kaart te brengen wat je wilt en of die wens past bij je mogelijkheden. De analyse leidt tot een persoonlijk profiel dat inzicht geeft in je kansen om een bepaald doel te realiseren. Zo’n doel is vaak een andere functie of ander beroep of de mogelijkheid om voor jezelf beginnen.
Wat is een persoonlijke SWOT Analyse?
Je persoonlijke sterktes en zwaktes vormen samen met kansen en bedreigingen in je omgeving je persoonlijke SWOT Analyse. SWOT komt eigenlijk uit de marketing en staat voor Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats. De SWOT Analyse wordt normaal gesproken gebruikt om de levensvatbaarheid van een product of bedrijf mee te toetsen. Maar je kunt dit principe ook heel goed gebruiken om de haalbaarheid van je eigen ambities in kaart te brengen.
Een persoonlijke SWOT Analyse is eigenlijk een invulschema met vier kwadranten, die je zelf eenvoudig kunt maken. Plaats in het kwadrant linksboven je sterktes en rechtsboven je zwaktes. Linksonder zet je je kansen en rechtsonder de bedreigingen. Probeer om in alle kwadranten ten minste 3 of 4 aspecten te benoemen.
Voorbeelden van sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen
Onderstaande suggesties kunnen je helpen bij het invullen van je persoonlijke SWOT. Ze laten zien aan welke eigenschappen en aspecten je kunt denken bij het invullen:
Sterktes
- Specifieke talenten
- Vakkennis die je hebt
- Passie(s)
- Ervaring
- Geld/middelen
- Persoonlijke eigenschappen (doorzettingsvermogen, geduld, optimisme enz)
- Veel contacten, je netwerk
Zwaktes
Hier valt alles onder waar je te weinig van hebt en zaken & eigenschappen die niet wenselijk zijn. Bijvoorbeeld:
- Kennis die je mist
- Ontbrekende vaardigheden/competenties
- Persoonlijke eigenschappen die je zou kunnen missen (uitstelgedrag, chaotisch enz)
- Een matige gezondheid
- Gebrek aan benodigde middelen (geld/kapitaal, werkplek, vervoer, netwerk)
Het lastige van het maken van de sterkte-zwakte delen van de persoonlijke SWOT analyse is dat het soms niet meevalt om je eigen sterktes en zwaktes goed in kaart te brengen. Onderaan dit artikel vind je een verwijzing naar een professionele test die je kan helpen bij het in kaart brengen van je competenties.
Kansen
- Er is veel vraag naar iets wat jij biedt/gaat bieden
- Dat wat je te bieden hebt is nieuw/innovatief/anders
- Er zijn/ontstaan meer mogelijkheden, bijvoorbeeld door de komst van nieuwe technologie
- Zaken die je nodig hebt worden naarmate de tijd vordert steeds goedkoper
- Maatschappelijke ontwikkelingen ondersteunen je doel of plan
Bedreigingen
- Economische crisis
- Je ervaart veel concurrentie
- Je idee/doel is te onbekend of te vroeg
- Een gebrek aan steun van je omgeving
- Gezins/familieomstandigheden
- Maatschappelijke en technologische ontwikkelingen ondersteunen je plannen niet of maken die overbodig
Valkuilen bij het invullen
Als je een persoonlijke SWOT analyse maakt is het goed om twee zaken voor ogen te houden:
- Sterktes en zwaktes zijn altijd intern: ze behoren bij jou en zitten in jouw invloedsfeer. Zo kan een goed netwerk of het ontbreken ervan een sterkte dan wel een zwakte zijn.
Kansen en bedreigingen zijn altijd extern gelegen en liggen buiten je invloedsfeer. Als in jouw branche de recessie heeft toegeslagen, wat voor omzetverlies of banenverlies zorgt, dan is dit een bedreiging. Omdat het een externe factor is, kun je er niet heel veel aan veranderen. Je kunt wel kijken hoe je sterkten en zwakten zich tot deze bedreiging verhouden. Daarover straks meer. - Je moet kiezen.
Soms twijfel je of iets nu een sterke of een zwakte is. Perfectionisme als eigenschap kan een aanwinst zijn, maar ook een belemmering en daarmee een zwakte. Schrijf zo’n eigenschap dan toch ofwel onder sterkte ofwel onder zwakte. Vorm je een globaal oordeel of je er vooral plezier dan wel last van hebt.
Na het invullen van je persoonlijke SWOT
Kies uit het schema eerst nog je belangrijkste sterkte, je grootste zwakte, de grootste kans en de grootste bedreiging. Koppel vervolgens die belangrijkste sterkte aan je grootste kans en koppel je grootste zwakte aan de grootste bedreiging. Dan ontstaan er twee dingen: je grootste sterkte en grootste kans vormen samen een kansrijke strategie om je wens te realiseren. Je grootste zwakte en de grootste bedreiging vormen daarentegen het ultieme doemscenario. Hier heb je het allerergste dat je kan gebeuren direct in handen. Alleen hoef je je er nu niet meer door te laten afschrikken. Ten eerste heb je nu veel positieve informatie op een rij gezet die aangeeft dat je wens kans van slagen heeft. Ten tweede kun je nu een antwoord gaan formuleren op het ergste doemdenken. Hoe erg is het doemscenario nu echt? Welke maatregelen kun je nemen om het doemscenario te voorkomen? Welk advies kun je inwinnen om dit voor te zijn?
Test je sterke en zwakke punten
Met de professionele kerntyperingstest van 123test stel je je sterke punten en valkuilen vast en krijg je inzicht op de kansen en bedreigingen die daar bij horen. Zo kun je je persoonlijke SWOT Analyse verder aanscherpen (deze test inclusief een persoonlijk rapport kost € 16,50).
Vraag input aan mensen die je goed kennen
Naast de kerntyperingstest kun je je persoonlijke SWOT ook aanvullen met de input van bekenden. Vraag bijvoorbeeld twee mensen uit je omgeving om ook een SWOT schema voor jou en je ambitie in te vullen. Kies bij voorkeur twee verschillende mensen, bijvoorbeeld een vriend en een collega. Natuurlijk vraag je hen om het schema zo objectief mogelijk in te vullen, maar belangrijker is het nog dat je van te voren geen enkele informatie geeft over wat jij denkt dat je zwaktes, sterktes, kansen en bedreigingen zijn.
Leg de drie schema´s vervolgens naast elkaar en ga de constateringen met elkaar vergelijken en in kaart brengen. Dat kan door vier verschillende gebieden te benoemen:
De overeenstemming
Hier komen per onderwerp (kansen, bedreigingen, sterktes, zwaktes) de zaken die jullie alle drie hebben benoemd en waar jullie het over eens zijn.
Je blinde vlek
Hier vermeld je alles wat anderen zien, maar wat je zelf niet of anders gezien hebt. Hebben jullie verschillende zaken geconstateerd dan kun je het volgende doen:
-
Ga bij jezelf te rade
-
Doe een test die uitsluitsel geeft
-
Check de kansen/bedreigingen nogmaals
Je secret garden
Hier komen de dingen die je wel bij jezelf ziet, maar die anderen niet zien. Wel is dan raadzaam om te checken of je echt over deze eigenschappen beschikt (met een test) en of jouw observaties van je omgeving voldoende fundament hebben.
Je risicogebied
Dit gebied is het lastigst te benoemen omdat het voortvloeit uit zaken die jij en de mensen om je heen niet in de gaten hebben. Aanwijzingen voor wat hier thuis zou kunnen horen, vind je in je secret garden en in je blinde vlek. Maar staar je niet blind op je risico´s. Het zijn risico´s, geen vaststaande toekomstige gebeurtenissen.
Anderen lezen ook