Italië is prachtig: een mooie kust, groene heuvels, cipressen, olijfboomgaarden, oudheden en intrigerende steden. Tel daarbij op de taal en geweldige keuken en het is niet meer dan logisch dat veel mensen dromen van een (tweede) huis in La Bella Italia. Maar als je een huis gaat kopen in Italië, waar let je dan op?
1. Wees je bewust van de cultuurverschillen
Er wordt wel gezegd dat het verschil tussen Nederland en Noord-Italië kleiner is dan het verschil tussen Noord- en Zuid-Italië. De vraag is hoe bemoedigend dat precies is. Wie wel eens met iemand in Milaan heeft gesproken over de gang van zaken in Napels, weet hoe enorm het verschil tussen Noord- en Zuid-Italië is. En eerlijk is eerlijk, Randstedelingen en andere Nederlanders snappen elkaar soms over en weer al niet. Dus of wij altijd het gevraagde begrip kunnen opbrengen voor Italiaanse gewoontes, is de vraag. Laat staan of we ons daar prettig bij voelen. Maar neem de proef op de som en kijk een tijdje Italiaanse TV-zenders en volg Italiaanse blogs en het politieke leven in Italië. Dat zorgt vast voor wat verbazing, maar zolang die positief is, is er natuurlijk niets aan de hand!
2. Kies je regio Italië met zorg
Italië bestaat uit twintig regio’s (regioni), waarvan Toscane het bekendst en het populairst is. Daarnaast trekken veel buitenlanders naar Liguria en naar de meren in Noord-Italië. Liguria is de Italiaanse Rivièra en heeft veel te bieden. Daardoor wordt de regio zomers overspoeld door toeristen. Prachtig als je van het toerisme gaat leven, iets minder als je voor je rust naar Liguria vertrokken bent. En Liguria is aan de dure kant. Wie hier een ‘koopje’ aantreft, moet op zijn hoede zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor Toscane. Het gebied rond de Italiaanse meren is prachtig en heeft een goede infrastructuur dankzij de grote steden die er liggen. Maar de temperatuur is er ´s winters toch wel heel anders dan in de zomer.
Kijk dus ook eens naar minder voor de hand liggende (lees bekende) gebieden zoals Le Marche, Lazio of Abruzzo.
3 Een huis in Italië voor een aantrekkelijke prijs
Huizen in Italië zijn relatief duur. Italië is een volgebouwd land, echt afgelegen plaatsen zijn er nauwelijks en de vraag is groot. Maar wie goed zoekt, kan nog steeds een aantrekkelijk huis vinden. Waarschijnlijk blijven de huizenprijzen redelijk stabiel, hoewel het ook mogelijk is dat er meer huizen op de markt gaan komen. In Italië hebben de meeste hypotheken namelijk een korte rentevast- tijd (een jaar rentevast is heel gebruikelijk) en is men dus gevoelig voor renteschommelingen.
Informeer bij een te koop staand huis altijd of de verkopend makelaar het exclusieve recht heeft om een woning te verkopen. Is dat niet zo, kijk dan zeker of de woning elders goedkoper aangeboden wordt. En onderhandelen over de prijs is heel normaal, ook bij goedkope woningen. Beteugel dus je enthousiasme bij de eerste bezichtiging, stel enkele kritische vragen en laat je makelaar flink onderhandelen.
4 Kies een erkende makelaar in Italië
De Italianen beschermen hun gebouwen en monumenten met een wirwar aan regels, waar je als buitenlander snel het spoor bijster raakt. En het is essentieel dat je een goed beeld hebt van de eigendomsstructuur van een bepaald pand. Soms is een pand (of de grond eromheen) eigendom van verschillende familieleden, die allemaal moeten instemmen met de verkoop. Zorg dus voor deskundige hulp in de vorm van een makelaar. In Italië opereren heel wat van oorsprong Nederlandse makelaars, die met Nederlandstalige raad en daad kunnen bijstaan. Een eerste zoekopdracht in Google levert al meteen enkele resultaten op als je de voorkeur geeft aan een Nederlandse makelaar.
Het beroep van makelaar is in Italië wettelijk geregeld en vastgelegd. Bij iedere Kamer van Koophandel (Camera di Commercio) kunt u een lijst raadplegen met personen die als makelaar mogen opereren. Een makelaar moet aan de volgende eisen voldoen:
- Hij/zij moet de beroepsopleiding met goed gevolg doorlopen hebben;
- Voldoende praktijkervaring opgedaan hebben;
- Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten;
- Beschikken over een speciale makelaarsvergunning en over een verklaring die is afgegeven door de gemeente waaruit blijkt dat hij officieel als makelaar staat geregistreerd.
Vraag gerust naar referenties of struin het internet af op zoek naar reviews.
5 Een huis verbouwen in Italië
Een veel voorkomend probleem bij oude huizen is dat ze op een monumentenlijst staan. Als dat het geval is, gelden allerlei beperkingen voor het verbouwen van de woning. Om daar achter te komen kun je een zogenaamde Geometra in de arm nemen. Een geometra maakt de bouwtekeningen, vraagt de vergunningen aan, maakt bestekken op en legt je offertes van verschillende aannemers voor. Als je met de Geometra hebt besloten welke aannemer de klus gaat klaren, coördineert en volgt hij de gehele bouw. Een Geometra is meestal goedkoper dan een architect.
Maar ook de keuze voor een Geometra luistert nauw. Vraag flink rond en zorg dat je iemand inhuurt die goede contacten heeft bij de gemeente en daar goed bekend staat. Bouwtekeningen moeten namelijk door de gemeente goedgekeurd worden. Mondi biedt een overzicht van de mogelijke diensten van een Geometra.
Om over na te denken …
Een beetje gemeen misschien, maar mogelijk verkeer je na een Italiaanse vakantie helemaal in de juiste sfeer en wil je niets liever dan een tweede huis in Italië kopen. Vergeet dan niet dat er nog andere, misschien gemakkelijker manieren zijn om te genieten van La Dolce Vita. Wat dacht je bijvoorbeeld van huren? Oké, het huis is niet meteen van jou. Maar je hebt geen omkijken naar onderhoud, als de (nieuwe) buren je niet aanstaan zit je niet vast en geloof het of niet, ook op een prachtige, Italiaanse streek kun je na een aantal vakanties toch een beetje uitgekeken raken. Dus voor je een enorme som geld neerlegt voor een tweede huis, is het misschien een idee om een eerlijk rekensommetje te maken en te kiezen voor 3 maanden per jaar genieten in alle vrijheid en misschien wel steeds wisselende Italiaanse streken.