Op de echt interessante functies solliciteren zoveel mensen dat er altijd goede kandidaten tussen zitten. Maar hoe zorg je er voor dat jouw sollicitatie positief opvalt in de vaak reusachtige stapel brieven?
Hoewel geen twee recruiters exact hetzelfde werken, kun je uit hun verhalen wel degelijk een aantal do’s en dont’s halen:
De eerste selectieronde: je cv
Als recruiters met de stapel brieven en uitgeprinte emails aan de slag gaan, is het voor hen belangrijk dat ze snel een eerste selectie kunnen maken. Want een paar honderd reacties op een vacature is geen uitzondering en ze hebben eenvoudigweg de tijd niet om elke brief van voor tot achter door te lezen en zelf de belofte van een kandidaat in te schatten. Dat werk moet jij voor ze doen.
Om te beginnen met je cv Want nagenoeg alle recruiters starten met het cv en kijken of je aan de ‘harde’ eisen voldoet: opleiding, ervaring, competenties en andere specifieke aspecten (bijvoorbeeld een relevant netwerk).
Dat betekent dat je, om teleurstellingen te voorkomen, het beste solliciteert op vacatures waarbij je cv aansluit. (Er is overigens een uitzondering, zie selectieronde twee.)
Zorg dus dat je cv:
- In omgekeerd chronologische volgorde staat (nieuwste opleiding en ervaring bovenaan).
- Niet meer dan twee pagina’s beslaat.
- Concreet is: vermeld dat je een opleiding hebt afgerond en vermeld niet alleen jaartallen bij je werkervaring, maar ook de maanden.
- Laat zien welke resultaten je hebt geboekt voor je vorige werkgever(s). Wat heb je bereikt? Wees niet bang om te imponeren als het maar waarheidsgetrouw is. De concurrentie doet dat ook!
- Twijfel je of iets in je CV moet staan? Stel jezelf de vraag of het je helpt om die baan te krijgen. Voegt het niets toe aan je kwalificaties voor deze vacature, laat het dan weg.
- Een foto bevat die geen vooroordelen oproept, dus geen:
- vakantiekiekjes
- foto die suggereert dat je veel uitgaat
- zichtbaar kruintje van een kind op schoot
- norse blikken maar ook geen al te grote guitigheid
Gebruik een foto die je verhaal onderstreept. Twijfel je over je foto, laat hem dan weg als er niet expliciet om gevraagd is. Of laat een professionele, zakelijke foto maken.
Aan het eind van de eerste ronde, ligt je cv op één van drie stapels:
goed/door twijfelen afwijzen
Selectieronde twee: je motivatiebrief
De brief bij je cv moet een recruiter over de streep trekken om je uit te nodigen voor een gesprek. Gebruik die brief ook zo en herhaal niet klakkeloos de wapenfeiten uit je cv. Geef in plaats daarvan aan waarom bepaalde onderdelen uit je cv zo goed aansluiten bij deze vacature. Laat zien wat jou bewoog om juist op deze vacature of bij dit bedrijf te solliciteren. Of vertel iets over jezelf wat niet in je cv paste, maar wat wel duidelijk maakt waarom jij een goede match bent voor deze baan of afdeling.
Misschien lag je cv na de eerste ronde op de twijfelstapel, omdat je niet aan alle harde eisen voldeed. Dan is je brief hèt instrument om aan te geven waarom jouw andere achtergrond toch een goede basis is voor deze baan.
En misschien merk je tijdens het schrijven van je brief dat je het lastig vindt om aan te geven waarom jij bij het bedrijf of deze baan past. Dat is aanleiding om te bellen of om bij mensen uit je netwerk informatie in te winnen over de baan. Ga je bellen, bereid je dan goed voor en stel gerichte vragen waarop je het antwoord niet in de functiebeschrijving of op de website van het bedrijf kunt vinden.
Maar je brief is jouw kans om tussen veel vergelijkbare cv’s op te vallen en de recruiter te overtuigen van jouw kwaliteiten. Want alleen zo ga je door naar de volgende ronde.
Selectieronde drie: het sollicitatiegesprek
Als je wordt uitgenodigd voor een (eerste) gesprek, weet je dat je ver bent gekomen. Je zit bij de laatste drie, vijf of wellicht tien kandidaten. Nu komt het er op aan. Ook in een gesprek kun je in positieve zin opvallen en je onderscheiden van andere kandidaten. Want een deel van je concurrentie zal dat niet of onvoldoende doen en dat biedt jou de kans om je te onderscheiden.
Bereid je voor op twee gebieden:
1. Kennis van het bedrijf waar je solliciteert.
Zorg dat je weet waar het bedrijf en de betreffende afdeling mee te maken heeft. Google, lees het jaarverslag, kijk naar trends en brancheverslagen, verplaats je in een afdelingshoofd.
2. Bereid je voor op mogelijke vragen
Veel recruiters gebruiken de STAR methode in het gesprek. Als je weet hoe die in elkaar steekt, kun je je antwoorden al grotendeels voorbereiden. De STAR methode vraagt je naar hoe je in het verleden hebt gehandeld in een bepaalde situatie. STAR staat voor situatie, taak, actie en resultaat en vraagt je naar een:
Situatie: schets een situatie
Taak: wat werd er in deze situatie van jou verwacht?
Actie: wat heb je gedaan?
Resultaat: wat was het effect van jouw actie?
Door bij de belangrijkste functie-eisen al na te denken over bijpassende situaties, kun je in een gesprek goede voorbeelden geven van jouw acties en bijbehorende resultaten en kom je overtuigender over.
Bovenstaande werkwijze is gestandaardiseerd en voor jou als kandidaat verre van ideaal, want opgelegd door het grote aantal reacties op een vacature. Daardoor zullen goede kandidaten soms niet tot de gespreksronde doordringen, terwijl ze dat wel verdiend hadden. Ook nodigt dit proces niet altijd uit tot meer creatieve manieren van solliciteren, zoals online cv’s of solliciteren via social media. Dat is en blijft jammer, maar met deze do’s en dont’s kom je wel beter beslagen ten ijs in een recruitmentproces zoals veel bedrijven dat momenteel hanteren.