Veel Nederlanders dromen van een leven onder de Spaanse zon. Maar waar moet je rekening mee houden als je naar Spanje emigreert en daar een bedrijf start om in je levensonderhoud te voorzien?
De levenskwaliteit in Spanje is hoog. Dit komt o.a. door het aangename klimaat, de overheerlijke Spaanse keuken, de mooie natuur, de interessante cultuur en de vriendelijke mensen. Ondanks dat het leven in Spanje over het algemeen goedkoper is dan in Nederland, zal er uiteindelijk brood op de plank moeten komen. In deze periode van hoge werkloosheid in Spanje is het moeilijker om een baan te vinden, zeker als je de Spaanse taal niet volledig machtig bent. Daarom kan het starten van een eigen onderneming in Spanje een goed idee zijn.
1. Marktonderzoek en ondernemingsplan
Doe eerst een uitgebreid marktonderzoek en schrijf een ondernemingsplan. Raadpleeg bijvoorbeeld het Spaanse bureau voor de statistiek (met informatie in het Engels). Ook de RVO (Rijksdienst voor Ondernemen Nederland) geeft veel informatie over zaken doen met en in Spanje.
2. Leer de taal
Het is erg verstandig om zo snel mogelijk de Spaanse taal te spreken, want ondanks dat de kennis van de Engelse taal onder Spanjaarden de laatste jaren sterk is verbeterd, spreken een groot aantal Spanjaarden nog geen Engels.
3. Ga naar de Cámara de Comercio
De kamer van koophandel (Cámara de Comercio) in Spanje is een organisatie die veel informatie kan verschaffen over het starten van een onderneming in Spanje en het schrijven van een ondernemingsplan. Kijk op de site van Cámara de Comercio voor meer informatie en het adres van een vestiging in de buurt waar je een bedrijf wilt gaan starten. De site is alleen in het Spaans.
4. Kies een passende ondernemingsvorm
De keuze van een ondernemingsvorm is van groot belang, want dit heeft invloed op de bedrijfsvoering, boekhouding, persoonlijke aansprakelijkheid en risico’s, winstverdeling en belastingen. Vergelijk daarom heel goed de voor -en nadelen van de verschillende ondernemingsvormen in Spanje.
5. Verken subsidiemogelijkheden
Er zijn in Spanje tal van subsidiemogelijkheden als je een onderneming wilt starten en als je werknemers in dienst wilt nemen. Het is zeker interessant om je hierin te verdiepen.
6. Nog geen 35?
Als je onder de 35 jaar bent, dan kun je voor hulp en advies bij het starten van een onderneming terecht bij “Instituto de la Juventud” van de Spaanse overheid.
7. Heb geduld …
Als je zaken doet in Spanje, dien je er rekening mee te houden dat het vaak langer kan duren voordat je iets voor elkaar krijgt. Dit komt mede door de hogere mate van bureaucratie in Spanje. Daarnaast zit in de Spaanse cultuur dat mensen iets minder direct en concreet zijn dan in Nederland.
8. Horecavergunning
Als je een horeca onderneming wilt beginnen is het verplicht om een diploma “Manipulador de alimentos” in je bezit te hebben. Het Nederlandse diploma sociale hygiëne volstaat helaas niet.
9. E-mails werken lang niet altijd
Het kan effectiever zijn om met Spanjaarden ergens af te spreken of om ze te bellen, dan een mail te sturen. Als je een mail stuurt kan het vaak lang duren voordat je een reactie krijgt.
10. Financiële buffer
Als je een bedrijf in Spanje start is het van belang om hier de tijd voor te nemen en te zorgen voor een financiële buffer.
Het is zeker mogelijk om een succesvolle onderneming te starten in Spanje. Je dient alleen geen overhaaste beslissingen te nemen, ruim de tijd te nemen voor dit proces en een financiële buffer te hebben.
De tips in dit artikel zijn van Bas de Vries van vertreknaarspanje.nl. Wil je meer informatie of persoonlijk advies en begeleiding bij het starten van een onderneming in Spanje, kijk dan op www.vertreknaarspanje.nl
Onmisbaar: Handboek Emigratie
Met serieuze emigratieplannen wil je niets over het hoofd zien in je voorbereiding. Het Emigratie Handboek is een juridische, fiscale en praktische vraagbaak en helpt je om onaangename verrassingen te voorkomen.