Een echt droomhuis bouwen? Of je nu in Nederland woont of elders, het is nog steeds mogelijk. Nee, niet renoveren maar helemaal nieuw ontwerpen en bouwen. Als je hiervoor kiest, is een ding zeker; je gaat een hectische tijd tegemoet. Want als opdrachtgever neem jij de beslissingen.
Een eigen huis bouwen is een project. Het is aan te raden dit ook zo te benaderen en het gehele pakket aan activiteiten op te hakken in verschillende fases. Dan wordt het maken van keuzes een stuk overzichtelijker.
Oriënteer je op de mogelijkheden
Nog voordat je externe partijen als aannemers, architecten of grondverkopers gaat benaderen, zul je een eerste beeld moeten hebben van jouw wensen en eisen. Wat wil jij? En wat willen jouw toekomstige medebewoners. Is jouw droomhuis een herenhuis, een bungalow, villa of een landhuis? Kies je liever iets ongewoons of ga je toch voor een zelfbouwpakket?
Laat je in deze oriëntatiefase vooral inspireren. Duik in Pinterest en Instagrram, koop huizenbladen en maak een rit door wijken die je aanspreken. Daarnaast kun je websites van architecten bezoeken om te zien welke projecten zij gerealiseerd hebben. Google op architectenbureaus in je omgeving of gebruik Archy. Dit is een zoekmachine die in 2018 is ontwikkeld door de BNA (Branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus). Hier kun je architecten vinden die een bepaald type huis hebben gebouwd of bepaalde materialen hebben gebruikt.
Natuurlijk is je budget van sterke invloed. Jouw wensen en budget bepalen je mogelijkheden. Maar in alle gevallen kun je pas beginnen als je een stuk grond tot je beschikking hebt.
Grond kopen of pachten
De meeste mensen zijn niet erg ervaren in het kopen van grond. Want hoe vaak doe je zoiets in je leven? Er zijn veel aanbieders in de markt en de aanschafprijs is relatief hoog.
Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan en grond kopen zonder makelaar. Dat scheelt geld. Het is dan wel aan te raden om een kadastraal uittreksel op te vragen. Het kadastraal uittreksel geeft inzicht in de eigendomstoestand, eventuele bodemverontreiniging en andere gebruiksbeperkingen op een onroerende zaak. Ook bevat het kadastraal uittreksel de oppervlakte, het koopjaar en in de meeste gevallen ook de koopsom.
Neem je toch liever het zekere voor het onzekere? Dan kun je zoeken naar een makelaar met kennis van aankoop van losse grond en ervaring binnen de gewenste regio.
Welke keuze je ook maakt, zorg dat je in ieder geval informatie vraagt over de volgende zaken:
- Bodemverontreiniging
- Bestemmingsplan
- Bouwvergunning
- Recht van overpad
Aanbod van kavels
Het actuele aanbod van bouwgrond kun je vinden bij de gemeente of woningcorporatie in het gebied waar je wilt wonen. Of je kunt zoeken op een van de volgende websites:
Je droomhuis bouwen met een zelfbouwpakket
Je kunt ook kiezen voor halfproducten. Er is tegenwoordig een ruim aanbod van huizen die je kant-en-klaar geleverd kunt krijgen of als zelfbouwpakket. Naar eigen zeggen, zijn dit soort huizen gemiddeld 10% goedkoper dan bouwen via eigen ontwerp. Aanbieders zijn Finnhouse of Huf Haus.
Je droomhuis volgens eigen ontwerp
Wil je je droomhuis volgens een eigen ontwerp bouwen, dan heb je een architect nodig. De architect ontwerpt de woning, controleert de uitvoering van de werken en begeleidt je gedurende het volledige bouwproces. In Nederland mogen alleen personen die zijn ingeschreven in het Architectenregister de beschermde titel architect voeren. Aan de toelating tot het register zijn strenge opleidingseisen verbonden. Veel architecten zijn aangesloten bij de beroepsorganisatie BNA, de Bond van Nederlandse Architecten. Dit wordt door opdrachtgevers vaak als keurmerk gezien. Overigens is inschrijving voor architecten niet verplicht.
De architect fungeert hier als je persoonlijke raadgever. Jij blijft de opdrachtgever en behoudt dus de vrijheid om zelf het budget te beheren en de aannemer(s) te kiezen.
Hoe kies je een architect voor je droomhuis?
- Bepaal je budget en stel een overzicht op van je wensen & eisen.
- Maak een shortlist van een aantal architecten die woningen hebben gemaakt die jou aanspreken.
- Zorg dat je meerdere architecten spreekt. Een architect is jouw persoonlijke raadgever dus het moet absoluut klikken. Hij moet gevoel hebben bij jouw droomhuis. Aarzel dan ook niet een aantal referentieprojecten te bezoeken.
- Informeer naar de geboden services. Mogelijk kan een architect meer voor je doen dan ‘alleen’ het huis ontwerpen en de bouw begeleiden. Bijvoorbeeld het ontwerp van het interieur, de tuin en meer.
Peninsula Architects uit de VS doet dat bijvoorbeeld. Zij openden recent een vestiging in Nederland en bieden naast een eigen, verfrissende kijk op architectuur ook hier het full-service pakket dat ze vanuit hun werkwijze in de VS gewend zijn.
Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)
Wanneer je graag je eigen huis wilt bouwen is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) ook een oplossing. Hierbij ben je samen met toekomstige buren zelf projectontwikkelaar. Met hen richt je een vereniging op via welke gedurende het gehele ontwikkel- en bouwtraject de belangrijke beslissingen genomen worden. Het biedt de mogelijkheid de door jou gewenste woning te bouwen die tot wel veertig procent goedkoper is dan een huis uit het reguliere circuit. Zo combineer je de schaalvoordelen van projectmatig ontwikkelen met de voordelen van een huis die helemaal naar jouw wensen is gebouwd. Bouwen in Eigen Beheer helpt particulieren die via CPO hun eigen individuele huis willen bouwen.
Overzichtssites voor het bouwen van je droomhuis
Heb je een goed beeld van wat je wilt? Je hebt grond en de juiste partijen om je heen verzameld? Dan kun je aan de slag. Via onderstaande onafhankelijke sites worden je diverse checklists en projectplannen aangeboden.
Particulier opdrachtgeverschap
Op deze website staat veel informatie over (uitgevoerde) projecten van particulier opdrachtgeverschap, over het aanbod van aannemers, catalogusbouwers etc, maar ook van het aanbod van bouwkavels per gemeente.
Informatiecentrum Eigen Bouw (ICEB)
Het Informatiecentrum is voor particulieren en professionals die geïnteresseerd zijn in het particulier opdrachtgeverschap. Via de website van het ICEB kun je een antwoord krijgen op jouw vragen over het bouwen van een eigen huis.
Vereniging Eigen Huis (VEH)
Wat komt er allemaal kijken bij het ontwerpen en bouwen van jouw eigen huis? Voor praktische informatie over bouwen e.d. kun je terecht bij de website van de Vereniging Eigen Huis. De vereniging brengt onder meer het ‘Handboek, bouw uw eigen huis’ uit.
Handige boeken
Anderen lezen ook