Een hoger salaris opent deuren en geeft een lekker gevoel. Maar onderhandelen over een hoger salaris is best lastig. Maar het kan echt en jij kunt het ook! Lees maar…
Als je meer inkomen wilt, kun je dat onder andere doen door je bestaande inkomsten uit je salaris te verhogen. Dat hoeft trouwens niet altijd meer geld te zijn. Ook verbetering of aanvulling van andere arbeidsvoorwaarden kunnen je helpen om op termijn meer inkomen te realiseren. Bijvoorbeeld een passende opleiding of meer betaalde vrije tijd.
Onderstaand stappenplan helpt je om dit te realiseren!
1. Toon je waarde aan
Schrijf minimaal drie punten op die aangeven welke waarde je hebt voor je werkgever. Waar blink je in uit (en je collega’s minder) en hoe verhoudt zich dat tot de behoefte van je afdeling of bedrijf).
2. Wat verdien je eigenlijk (echt)?
Bereken eerst wat je werkelijk verdient en geef daarna aan wat je volgens jou waard bent voor het bedrijf. Op Glassdoor en bij Intermediair kun je de salarisrange zien van vergelijkbare functies. Probeer daarna op een rij te zetten wat je het bedrijf hebt opgeleverd. Bijvoorbeeld in (extra) omzet, meer winst, efficiency, hogere klanttevredenheid, bezuiniging. Elk salaris moet tenslotte betaald worden uit de inkomsten die je organisatie krijgt.
3. Prik het juiste moment
Kies een datum waarop je je salarisverhoging wilt aankaarten. Zet die in een agenda of in Outlook, zodat je dat moment straks echt benut.
4. Wees de ideale werknemer
Word een toonbeeld van adequaat functioneren op je werk: kom overal stipt op tijd, haal je deadlines en … ruim je werkplek op. Mensen met een opgeruimd bureau zijn in de ogen van anderen efficiënter en vakkundiger dan anderen. Dus waardevoller!
5. Neem de regie
Toon initiatief: plan met je leidinggevende een kort overleg in, waarin je vraagt hoe je je functioneren kunt verbeteren en hoe je van meer waarde kunt zijn. Geef aan het eind van dat gesprek aan dat je binnen een paar dagen met een plan de campagne komt. En maak dat plan!
6. Prioriteer én laat het zien
Concentreer je in het plan en in je werkzaamheden op die activiteiten waarvan je weet dat je ze goed doet en dat ze veel voor het bedrijf betekenen. Zorg dat je veel werktijd aan deze activiteiten besteedt.
In de maanden voor de onderhandeling gooi je de (valse) bescheidenheid uit het raam. Wees duidelijk in wat je bereikt voor de zaak. Je hoeft niet op te scheppen, maar je mag best benoemen dat je een moeilijke klus hebt geklaard. Krijg je een compliment, wuif deze niet weg maar accepteer gracieus: ‘ja, dat ging goed, ik ben er ook blij mee’.
7. Onderhandel met overtuiging en argumenten
Zorg dat je in het onderhandelingsgesprek goed beslagen ten ijs komt en zoek uit welke salarissen elders betaald worden voor jouw werk. Bedenk ook welke tegenwerpingen je leidinggevende kan maken, en verzin een zakelijk tegenargument.
8. Weet wat je wilt bereiken
Bekijk hoeveel je omhoog wilt en hoe je dat het beste kunt formuleren. Om 10% opslag vragen, klinkt misschien minder heftig dan een x bedrag omhoog willen. Bedenk ook wat je speelruimte is, wat is het minimum dat je uit de onderhandeling wilt halen? Om x te bereiken moet je beginnen met een hogere inzet. Onderhandelen is namelijk niet alleen nemen maar ook (toe)geven zodat die ander zich ook gezien en begrepen voelt.
9. Oefen!
Ga het gesprek oefenen: thuis voor de spiegel, met je partner of in de auto. Bedenk of er iemand in je privé-omgeving is die behoorlijk kritisch naar je kan kijken. Of kijk wie er in je kennissenkring een HR-achtergrond heeft. Plan daar ook een oefensessie mee in.
10. Beloon jezelf
Bedenk voor het gesprek al welke beloning je jezelf gaat geven, ongeacht de uitkomst. Zelfs al is het resultaat nul: je hebt niet alleen initiatief getoond, maar ook voor jezelf berekend wat je waard bent en die kennis komt hoe dan ook van pas.