Als je traint voor een halve marathon, loop je geen hele.
Ofwel: wie meer voor elkaar wil krijgen moet groot denken.
Nederlanders zijn nogal nuchter en groot denken is niet iets dat we heel gemakkelijk doen. We vragen ons al snel af of dat grote doel wel haalbaar en realistisch is. Toch heeft het zo zijn voordelen om groot te denken en om je denken en doen daar op af te stemmen. Het grote voordeel van groot denken is namelijk dat je veel meer kunt realiseren. Wie zijn doelen te bescheiden stelt, zal ze immers zelden overtreffen. Pas als je jezelf een groot doel stelt, kun je je diepste dromen waarmaken.
Het begint met zelfvertrouwen
De wens om iets moois te realiseren, is het begin van veel positieve gedachten. Door na te denken over wat je zou willen bereiken en ook zou kunnen bereiken, boor je een bron van positieve energie aan. Er ontstaat een drijvende kracht waar al veel mensen voor je hun voordeel mee hebben gedaan. Ga maar na, elk nieuw bedrijf, elke carrièrestap, maar ook elk nieuw boek, toneelstuk of wetenschappelijke ontdekking komt voort uit iemand die besloot om iets nieuws te maken of te realiseren. Dat vraagt vertrouwen in je eigen kunnen en in de mogelijkheden om je heen. Helaas is het hebben van voldoende zelfvertrouwen voor veel mensen een probleem. Maar je kunt dat vertrouwen in jezelf wel stimuleren door positieve gedachten te stimuleren.
Groot denken stimuleren
Gebrek aan zelfvertrouwen en de negatieve gedachten die daarbij horen, zijn voor de buitenwereld zichtbaar. Mensen zonder veel zelfvertrouwen praten anders, lopen anders en gedragen zich anders als ze met anderen in contact komen. Ze houden zich klein en maken zich minder zichtbaar. Mensen met zelfvertrouwen denken en praten met meer positieve woorden en begrippen. Ze stralen enthousiasme en succes uit. Dat laatste is een voorwaarde om zaken voor elkaar te krijgen, omdat deze uitstraling maakt dat anderen zich bij je willen aansluiten, je willen helpen of stimuleren.
Positief denken is iets dat je jezelf aan kunt leren, ook als je van nature of door je opvoeding al jaren geneigd bent om negatieve kanten en risico’s van zaken te zien. Een mogelijkheid om meer positief te denken is door elke dag voor jezelf na te gaan waar je dankbaar voor bent. Wat ging er deze dag goed, waar kreeg je waardering voor of wat zou je zelf mogen waarderen? Door elke dag terug te kijken en de gebeurtenissen van hun positieve kant te bekijken, zet je alles in een positief licht.
Omgekeerd moet je gedachten over fouten of missers die je op een dag gemaakt hebt, zo snel mogelijk stopzetten en wegdrukken. Ze zullen je niet verder brengen. Erger nog, door na te denken over negatieve zaken, maak je ze al snel tot gedachtenmonsters die je vertrouwen en doen en laten volledig kunnen ondermijnen.
Probeer daarom elke dag een moment in te ruimen voor positieve gedachten. Bedenk wat er goed ging en waar je dankbaar voor bent. Was het om wat voor reden ook een negatieve dag, bedenk dan wat je van deze negatieve ervaring kon leren en hoe je hier een positieve draai aan kunt geven.
In het boek The magic of thinking big geeft David J. Schwartz nog 5 andere, haalbare acties waarmee je positief denken en zelfvertrouwen stimuleert. Ze zijn zo de moeite waard en werkzaam dat ze hier niet mogen ontbreken:
1. Ga altijd vooraan zitten
Het is opvallend hoe lang de voorste plaatsen bij een vergadering of bijeenkomst leeg blijven. Door juist wel vooraan te gaan zitten straal je automatisch zelfvertrouwen uit en voel je je ook direct zekerder. En wat kan je nu helemaal gebeuren als je vooraan zit? Niets toch!
2. Maak oogcontact
Maak met elke gesprekspartner bewust oogcontact. Door weinig oogcontact te maken laad je al snel een verdenking op je: heb je misschien iets te verbergen? Door wel oogcontact te maken laat je zien dat je eerlijk bent en gelooft in wat je zegt. Precies het type gesprekspartner dat iedereen graag heeft…
3. Loop sneller dan de rest
Gebrek aan zelfvertrouwen is te zien in hoe mensen lopen. Onzekere mensen lopen per definitie langzamer dan mensen met zelfvertrouwen. Door sneller te gaan lopen dan de gemiddelde medemens laat je zien dat je een doel hebt en het maakt dat je je zekerder van jezelf voelt. Je houding heeft invloed op je gedrag, maar omgekeerd beïnvloedt je gedrag ook je houding. Probeer het maar eens tijdens een lunchwandeling.
4. Neem af en toe het woord
Deze is misschien wat lastiger, maar als je het eenmaal een keer gedaan hebt weet je hoe waardevol het is: neem het woord tijdens bijeenkomsten. Stel een vraag of reageer een keer bevestigend tijdens elke vergadering of bijeenkomst. Positieve bijdragen worden gewaardeerd en dat straalt af op jou. Bovendien voel je je stukken beter als je die vraag die bij je op kwam ook daadwerkelijk stelt. En omgekeerd voel je onprettig als je jouw vraag inslikt, iemand hem wel stelt en daarvoor waardering oogst…
5. Ga glimlachend door het leven
Het is onmogelijk om te (glim)lachen en tegelijkertijd iets negatiefs te zeggen of je ellendig te voelen. Door een lach op je gezicht te toveren, verdwijnen je eigen onaangename gevoelens als sneeuw voor de zon en schep je een positieve sfeer binnen een gesprek. Ook als je je angstig voelt of als je bang bent dat het gesprek niet prettig gaat verlopen, doet een oprechte glimlach aan het begin wonderen.
Geloof in jezelf en in wat je kunt bereiken!
Anderen lezen ook:
- Doe de excusitis oefening. Hoe saboteer jij je doel?
- Je sterke en zwakke punten benoemen.