Wil je iets anders met je werk, maar weet je niet goed wat? Of weet je niet goed hoe je het kunt aanpakken? Met deze oefeningen ontdek je wat je echt wilt met je werk en hoe je je doel kunt bereiken.
1. Hoe komt het dat je niet weet wat je wilt?
Daar is namelijk altijd een reden voor. Het is belangrijk om te weten welke dat is. Zodra je dat weet kan je de oorzaak weghalen. Soms is dat al voldoende om een beeld te krijgen van het werk dat je het allerliefste doet. Die oorzaak ziet er bij iedereen anders uit. Maar ze zijn terug te voeren op een stuk of 3 kernredenen. Veel voorkomende redenen zijn:
- Je weet niet wat je wilt, omdat je je hebt aangepast aan de verwachtingen van je omgeving.
Misschien ben je rechten gaan studeren omdat iedereen in je familie dat heeft gedaan. En als jij geen duidelijke voorkeur voor een andere richting hebt, is het logisch dat je in die rechtenstudie rolt. - Je hebt ooit een richting gekozen en zit daar nu aan vast (denk je).
- Je vindt een baan die aansluit op je studie. En als je eens wat anders wilt kom je logischerwijs terecht in werk dat weer aansluit op je eerdere werkervaring.
Om die cirkel te doorbreken is de oplossing in dit geval: ga luisteren naar je gevoel. Kijk naar de keuzes die je maakt en de dingen die je doet. Wees eerlijk en kijk goed naar je motivatie om iets te doen of te laten. Doe je iets omdat het op het kantoor waar je werkt gebruikelijk is? Wil je promotie maken omdat dat nou eenmaal de logische volgende stap in je carrière is? Neem je keuzes en bezigheden nog eens door en vraag je daarbij af: Wat wil IK? Laat je bij je antwoord niet afleiden door wat wel of niet mogelijk is. Het gaat erom contact te maken met je gevoel en je bewust te worden van de redenen waarom je doet wat je doet.
Hierdoor kom je weer in contact met je wensen en verlangens. En die heb je niet voor niets. Ze zijn je wegwijzers naar wat jij wilt, naar wat bij je past en wat je drijfveren zijn. En als je dat eenmaal weet, kan je werk vinden dat je met veel plezier doet.
2 Leid jij het leven dat helemaal bij je past?
Is je leven zinvol? Doe je werk waar je blij van wordt? Maak je ruimte voor jezelf en de dingen die voor jou belangrijk zijn? Heb jij je eigen pad gevonden? Als jij zelf geen bewuste keuzes maakt, dan worden er keuzes voor jou gemaakt!
En de vraag is of je dat oplevert wat jij zelf wilt. Het leven overkomt je dan in plaats van dat je zelf leeft. Je slingert heen en weer tussen alle gebeurtenissen in je leven. Je voelt je ontevreden met de dingen die je doet. Maar weet niet wat je er aan kunt doen om dat te veranderen.
Toch, als jij je eigen leven wilt leiden en je eigen keuzes wilt maken, kan je daar nu mee beginnen. Het maakt niet uit of je daar veel of weinig tijd voor hebt. Het maakt ook niet uit of je nu al weet in welke richting jij wilt veranderen. Het enige dat je hoeft te doen is het begin te maken. Deze oefening helpt je daarbij.
A) Vul allereerst deze twee zinnen aan:
Ik ben in mijn leven gelukkig met…….
Ik ben in mijn leven minder gelukkig met…….
Schrijf achter beide zinnen zoveel informatie op als er nu bovenkomt.
B) Wat ik het allerliefste in mijn leven wil veranderen is…
Als er meerdere dingen zijn die je wilt veranderen, schrijf ze dan allemaal op. Kies er vervolgens één uit die je op dit moment het meest belangrijk vind.
C) Wat moet je innerlijk veranderen om het onder B genoemde antwoord te kunnen bereiken?
Is het voor jou belangrijk om meer zelfvertrouwen te krijgen? Je minder aan te trekken van wat je omgeving van je verwacht?
D) Wat moet je in je gedrag veranderen om het onder B genoemde antwoord te kunnen bereiken?
Aan elke verandering die jij in je leven wilt bereiken kun je zelf een bijdrage leveren. Natuurlijk kan je niet afdwingen dat je vandaag je prins(es) op het witte paard tegenkomt en dat jullie nog lang en gelukkig leven. Of dat je ideale baan vandaag in de krant staat en dat je al op 1 januari kunt beginnen. Maar je kunt altijd iets aan je houding en je gedrag veranderen waardoor je de kans vergroot dat die verandering er komt.
Deze oefening heeft je als het goed is inzicht gegeven hoe jij dat kunt doen.
3 Heb jij bereikt wat je wilde?
Aansluitend op oefening 2 kun je ook voor jezelf nagaan of je de afgelopen periode bereikt hebt wat je wilde. Misschien heb je niet zoveel zin om hierbij stil te staan omdat je wensen niet zijn uitgekomen. Juist dan is het goed dat toch te doen zodat je na kunt gaan hoe het komt dat er weinig is veranderd. Het helpt niet om je wensen voor je uit te schuiven, want Als jij niet iets verandert, verandert er niets.
Een wens wordt niet vanzelf werkelijkheid. Veel mensen willen van alles veranderen, maar doen daar in de praktijk te weinig voor. Het lijkt makkelijk om dat niet onder ogen te zien en anderen of de situatie waarin je verkeert daar de schuld van te geven. Dat voelt misschien veilig, maar je doet jezelf daar enorm tekort mee. Niet alleen krijg je niet voor elkaar wat je wilt veranderen. Je zelfvertrouwen wordt ook minder: je hebt je iets voorgenomen en het is je niet gelukt. Bovendien geef je met je verantwoordelijkheid ook je kracht uit handen: door het probleem buiten jezelf te leggen kan je niet anders doen dan wachten tot een ander je komt redden. Daarom de volgende oefening:
Welke wensen had jij die niet zijn uitgekomen?
Schrijf deze allemaal op. Ga na waarom ze niet zijn uitgekomen. Schrijf al deze redenen op. Ga per reden na of je daar zelf iets aan had kunnen doen. Durf hier volkomen eerlijk in te zijn en neem niet te snel genoegen met je eigen antwoorden. Het is belangrijk om de waarheid onder ogen te zien. Wat is de échte reden dat het je niet lukt je wensen waar te maken? Als je daarnaar durft te kijken, kun je de oplossing zien en gaan handelen naar je wens. Beloof jezelf dat je vanaf nu met je wensen aan de slag gaat. Die belofte is een goed begin voor echte verandering. Als deze intentie om te veranderen sterk en oprecht is, komt de hulp die je nodig hebt vanzelf naar je toe.
4 Stel goede doelen
‘Gisteren een droom, vandaag een plan, morgen een realiteit.’
Deze uitspraak van Lornah Kiplagat vat de kracht van het stellen van een doel kernachtig samen. Alle reden dus om een doel te stellen. Maak het niet te ingewikkeld. De onderstaande tips helpen je een werkbaar doel te stellen waar je meteen mee aan de slag kunt:
- Wat wil je het aller-allerliefste bereiken of veranderen?
- Beschrijf dit zo specifiek mogelijk, alsof je die verandering al bereikt hebt.
- Beschrijf wat je wel wilt, niet wat je niet wilt.
- Kies een doel dat je enthousiast maakt, zin geeft om aan de slag te gaan en tegelijkertijd een beetje eng vindt.
- Door grote doelen te stellen zie je meer mogelijkheden.
Als je echter te groot droomt, jaagt je droom je alleen maar angst aan. Dat nodigt niet uit om ermee aan de slag te gaan. Integendeel. Maar als je te voorzichtig bent in je droom, word je er niet enthousiast van. Voel het verschil tussen deze 2 doelen, dan begrijp je precies wat ik bedoel:
DOEL A: Ik heb een baan gevonden waarin ik het iets beter naar mijn zin heb dan nu.
DOEL B: Ik heb werk gevonden waar ik zo gelukkig mee ben dat ik niet kan wachten tot het weer maandag is.
Maak vervolgens een plan waarin je alle stappen opneemt die je gaat zetten om je doel te bereiken. En stel een deadline: wanneer wil je dit doel bereikt hebben? Want:
Een doel is een wens met een deadline.
5. Doe vooral wat je leuk vindt!
Veel mensen durven niet alles te doen wat ze leuk vinden. Ze zijn bang dat ze ergens niet goed genoeg in zijn of dat ze afgaan. Jammer. Want niet durven doen wat je leuk vindt kan het vinden van werk dat je fantastisch vindt nogal in de weg staan. Bovendien: wanneer is iets goed genoeg? Volgens wiens maatstaven? Wanneer ga je af? En hoe erg is dat dan eigenlijk? Het is niet erg om soms te twijfelen of je ergens wel goed genoeg in bent. Maar het is wél erg als je daardoor bij voorbaat al een wens of droom loslaat. Dus vandaar de volgende oefening:
Ga voor jezelf eens na welke dingen jij allemaal niet doet, uit angst dat je het niet kunt. Of omdat je bang bent om voor gek te staan. Durf je niet hardop te zingen op de fiets? Wil je graag op ballet maar vind je jezelf daar eigenlijk te oud voor? Heb je een knalgeel broekpak in de kast hangen dat je niet aandurft omdat het zo opvalt?
En aansluitend een kleine opdracht: Kies deze week één ding uit dat je leuk vindt om te doen maar om de een of andere reden toch niet doet. En voer dat uit.
Over Brigitte van Tuijl
Brigitte van Tuijl helpt mensen om vervulling te vinden in hun werk en daar een goed inkomen mee te verdienen. Ze ontwikkelt programma’s voor vrouwelijke ondernemers en schreef onder andere het boek ‘Ontdek wat je echt wilt, en maak daar je werk van’.