Een banenswitch pakt niet altijd uit zoals je had verwacht en gehoopt. De oorzaak kan zijn dat je vooraf te weinig research hebt gedaan naar die nieuwe job. Maar daarnaast zijn er nog drie redenen die een succesvolle switch in de weg kunnen zitten:
- Teveel korte-termijn denken
- Switchen om financiële redenen
- Switchen omdat je WEG wil
1. Je let vooral op de korte-termijn
Kijk verder dan deze specifieke stap, maar vorm je een beeld van waar je over 5, 10 en 20 jaar wilt staan met je werk. Wat voor functie ambieer je? In welke branche werk je? Welke verantwoordelijkheid wil je (niet meer)? Het gaat tenslotte om je carrière en niet om deze ene stap. Kijk of de stap die je nu aantrekkelijk lijkt, wel past op de weg naar je doelen op de lange termijn.
2. Switchen vanwege het geld
Het is verleidelijk om van baan te veranderen omdat je er netto op vooruit gaat. Maar als dat de belangrijkste reden is waarom je van baan verandert, houd dan de volgende twee zaken nog eens goed tegen het licht:
Hoe belangrijk is geld voor je werkplezier?
In je huidige baan heb je (ongemerkt) veel opgebouwd: een reputatie, goodwill, interne en externe contacten, kennis, collega’s, zeggenschap, toegang tot allerlei hulpmiddelen en ondersteuning. Die vormen een belangrijk deel van de voldoening en plezier die je in je werk schept. Aan jou om te beoordelen of deze zaken in een andere baan ook zulke waarde toevoegen aan je werk. Een x bedrag netto per maand meer is fijn, maar verlies je misschien andere zaken? En hoe verhouden de netto winst en andere elementen die belangrijk zijn in je werk zich tot elkaar?
Is de salarisstijging wel echt?
Salarissen bij twee werkgevers onderling vergelijken is minder eenvoudig dan je denkt. Kijk in ieder geval verder dan de netto salarissen en kijk ook naar:
- Het pensioen dat je bij die nieuwe werkgever kunt opbouwen.
Kijk naar het bedrag dat per maand voor je pensioen wordt opgebouwd, maar kijk ook naar het type pensioen dat je opbouwt. Is het een eindloon of middelloon pensioen? Of is het een premiepensioen? De vorm waarin je pensioen wordt opgebouwd en uitgekeerd kan grote gevolgen hebben voor het pensioen dat uiteindelijk wordt uitgekeerd. Waardoor de netto winst nu later alsnog verdampt. - Blijven je nabestaanden bij die nieuwe werkgever even goed verzorgd achter als je onverwacht overlijdt?
- Heb je na je overstap nog dezelfde baanzekerheid? Welke rechten heb je na je overstap?
- Wat krijg je als je arbeidsongeschikt raakt?
- Welke vergoedingen heb je nu en straks? Voor reis- en studiekosten, kleding/representatie enz.
3. Je wilt WEG. En wel NU!
Er is een reorganisatie, een project of promotie gaat niet door. Of je krijgt een andere leidinggevende en dat is me er eentje… Het bedrijf verhuist naar een ongunstige locatie of er is een andere reden waarom je ‘ineens’ tot de conclusie komt dat je liever volgende week weg bent dan volgende maand. Iedereen maakt wel eens zo’n moment mee.
Maar laat je niet tot ondoordachte stappen verleiden.
Kijk de nieuwe situatie eerst enige tijd aan en maak de balans op: wat geeft je plezier en voldoening in je huidige baan en wat doet daar afbreuk aan. Slaat de balans ook na langere tijd door naar de negatieve kant en is er geen zicht op verbetering, dan is het allicht tijd om om je heen te kijken. Mèt aandacht voor je lange-termijn planning en de zaken waar je positieve energie van krijgt in je werk.
Onder druk van baan veranderen
Allerlei omstandigheden kunnen je verleiden om snel van baan te veranderen. Probeer je echter niet gek te laten maken. Houd altijd de lange termijn in gedachten te houden en spar met mensen die enige afstand hebben tot jouw situatie maar je wel kunnen helpen bij het maken van een goede inschatting van jouw wensen en de mogelijkheden die de arbeidsmarkt je biedt. En bedenk dat die oetl*l van een leidinggevende wel eens snel het veld kan ruimen…
Anderen lazen ook
- 5 oefeningen om te ontdekken wat je echt wilt met je werk
- Ontdek je sterke en zwakke punten