Bij talent denk je al snel aan die geweldige zanger, schrijver of topatleet. Aan dat wonderkind die al op zijn 4e fantastisch piano kon spelen of aan uitblinkers bij wie alles vanzelf lijkt te gaan. Talenten hoeven niet altijd groots en meeslepend te zijn, iedereen heeft van nature iets waarmee hij kan uitblinken.
Een talent is simpel gezegd een vermogen om iets heel goed te kunnen; een natuurlijke begaafdheid dat je in aanleg hebt en wat klaar ligt om te laten schitteren. Talenten zijn bepalend voor het kunnen en willen ontwikkelen van bepaalde competenties, die nodig zijn om succesvol te functioneren. Competenties zijn daarmee als het ware talenten in actie, vertaald in succesvol gedrag. De kunst is jouw talenten te (her)ontdekken en te doen wat nodig is om ze te laten schitteren.
Talenten zijn je natuurlijke krachtbronnen, je beleeft er plezier aan en krijgt er energie van. Ze vormen als het ware het noordpunt op je kompas. Talenten hebben een raakvlak met kernkwaliteiten.
Als je weet wat je natuurlijke talenten zijn en welke je verder wilt ontwikkelen, wordt het makkelijker om je werk en leven vorm te geven. De basis om met plezier en passie te leven en te werken, om te groeien en tot bloei te komen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Hoe weet je of iets jouw talent is?
We worden geboren met ons eigen pakketje aan drijfveren, eigenschappen en talenten. Afhankelijk van de omgeving waarin we terecht komen (gezin, school, opleiding, werk, etc.) en de ervaringen die we op doen, zullen we ons op een bepaalde manier ontwikkelen. Gaandeweg passen we ons aan aan wat er van ons verlangd wordt, of aan datgene waarvan we denken dat het van ons verlangd wordt. Dit kan betekenen dat je leert ergens heel erg goed in te worden, wat je veel moeite en energie kost. Je blijft het doen omdat het door de omgeving gewaardeerd wordt, je aandacht en erkenning oplevert. Als je dit lang genoeg doet dan kun je zelfs denken dat het een ‘talent’ van je is. Zo kan het ook gebeuren dat onze natuurlijke talenten niet tot ontwikkeling komen, omdat ze niet gezien, gewaardeerd of gestimuleerd worden.
Je energiehuishouding is een goede eerste graadmeter om te je bewust te worden van hoe (en of) je met je ‘talenten’ bezig bent.
[[image file=”2010-04/reclame_die_werkt_voor_je_bedrijf.jpg” alt=”ontdek je talenten” ]]
5 Tips om je Talenten te ontdekken
- Energiehuishouding: Reserveer de komende tijd eens dagelijks 1 minuut om op te schrijven waar je plezier aan beleeft, wat je energie geeft, welke activiteiten je gemakkelijk af gaan. Maak aan het eind van de week een evaluatie en benoem welke talenten gebruikt bij die activiteiten waar je energie van krijgt.
- Denk eens terug aan je kindertijd: wat deed je graag: waar speelde je mee, welke activiteiten vond je leuk om te doen? Schrijf op met welke drijfveren en talenten je dit associeert.
- Bedenk minimaal 3 personen die jij bewondert. Wat bewonder je in die personen? Welke eigenschappen bewonder je? Noteer de talenten die hierbij horen. De kans is groot dat dit talenten zijn die je zelf in aanleg ook hebt, klaar voor ontwikkeling.
- Vraag aan ten minste 3 mensen welke 3 Talenten zij in je waarderen.
- Maak een Talentencollage: verzamel plaatjes uit tijdschriften, kranten of internet die voor jou staan voor ‘Talent’. Knip ze uit en maak er een collage van. Welke talenten zitten hierin?
Balans opmaken
Maak een lijst met alle talenten die je ontdekt hebt. Een mooie start! Kies hieruit 5 talenten die jij het allerleukste van jezelf vindt. En waar je meer mee wilt doen. Wat betekent dit voor je? Komen deze talenten voldoende tot hun recht in je dagelijkse leven en werk? Wat kun je doen om ze meer tot hun recht te laten komen? Welke stappen ga je hiervoor zetten?