‘Als je doet wat je altijd gedaan hebt dan krijg je wat je altijd gekregen hebt’. Deze bekende uitspraak zet aan na te denken over hoe je de dingen doet waar je niet tevreden mee bent. Om vervolgens zaken anders aan te pakken. Niks mis mee.
Zeker zo aan het eind van het jaar. Voor veel mensen hét moment om terug te kijken op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Je beoordeelt je doen en laten, bedenkt wat er ‘mis’ is en nu toch eindelijk eens anders moet. Of misschien ben je in een vervelende situatie beland en bedenk je hoe je daaruit kunt komen. Je bedenkt wat je zou moeten doen. En vol goeie moed maak je voornemens voor het nieuwe jaar. Het jaar waarin ‘alles anders wordt’. Om er na een maand of drie achter te komen dat je veel dingen alweer (of nog steeds) op de ‘oude manier’ doet. Of dat er aan je situatie nog maar weinig veranderd is. Je bent teleurgesteld in jezelf, laat ‘het’ maar zitten of geeft misschien de moed wel op. Herkenbaar?
Waarom voornemens niet werken
Een van de redenen dat ‘goede voornemens’ vaak niet werken is juist dat het om een voornemen gaat. Volgens het woordenboek betekent voornemen: ‘iets van plan zijn’. En daar zit hem nu net de crux. Iets van plan zijn betekent namelijk niet dat je het ook daadwerkelijk gaat doen.
Je neemt je iets voor en bedenkt hoe je leven eruit ziet als je voornemen is geslaagd. Misschien zie je het zelfs al helemaal voor je. Dit levert je op zijn minst een goed gevoel over jezelf op, dat is mooi meegenomen! Maar als het hierbij blijft kom je meestal geen stap dichter bij je doel. Gek genoeg werkt het soms juist averechts.
Een andere reden is dat je als uitgangspunt een situatie of gedrag neemt waar je niet tevreden over bent. Je neemt je voor om ‘het’ niet meer te doen. Je focus ligt op wat er niet goed gaat, op dat waar je ontevreden over bent. En hierdoor houd je ‘het’ juist in stand! Een illustratie aan de hand van een oefening: ik vraag je om je NU voor te nemen NIET aan een roze olifant te denken.
Wat gebeurt er nu? Ik durf te wedden dat hoe hard je ook je best doet, je toch steeds een roze olifant ziet.
Begin met Voorstellen
Stel je eens voor dat je het dit jaar anders aanpakt. Dit jaar begin je met terug te kijken naar je successen. Je reflecteert op wat goed is gegaan, waar je tevreden over bent én energie van krijgt. Datgene waar jij meer van wil! Daarnaast kijk je naar je wensen en verlangens voor het komende jaar. Wat wil jij bereiken? Wat is het waardoor je aan het eind van het jaar in de spiegel kijkt en tegen jezelf zegt: ‘ik ben blij met mezelf, ik heb het goed gedaan dit jaar!’
Dit neem je als uitgangspunt om je doel te bepalen en plannen te maken. Te bouwen aan wat jij op langere termijn wilt bereiken. In plaats van Voornemens maak je dit jaar Voorstellen. Een voorstel is een ‘ter goedkeuring voorgelegd plan’.
Je schrijft op wat je concreet wilt bereiken, wat dat voor je betekent, welke obstakels je onderweg kunt tegenkomen en hoe je hiermee om kunt gaan. En bedenkt wat je nodig hebt tijdens je reis. Je bekijkt welke wegen je dichter bij je doel kunnen brengen, hoe haalbaar, motiverend en aantrekkelijk ze zijn. Om uiteindelijk te besluiten via welke route jij op pad gaat.
‘Ik ga op reis en ik neem mee….’
Je maakt als het ware je eigen routekaart. Een gedetailleerd reisplan met een start- en een eindpunt. Met mijlpalen en rustmomenten. Momenten waarop je terug kijkt én je successen viert.
Met regelmaat sta je stil bij waar je nu bent. En je kijkt naar de weg die je al hebt afgelegd. Steeds bepaal je of de route die je volgt nog wel ‘klopt’. Of wat je bedacht had je nog wel dichter bij je bestemming brengt. Zo nodig stel je de route bij en check je je bagage. Misschien heb je iets of iemand anders nodig of besluit je zelfs een andere bestemming te kiezen. Dat is allemaal oké! Want volhouden, flexibiliteit en vindingrijkheid zijn essentieel als je succesvol wilt zijn.
Kortom je maakt (sub)doelen en plannen die je vertaalt in activiteiten om je voorstel(len) tot uitvoer te brengen. Zo vergroot je de kans dat je gemotiveerd bent en blijft om te bereiken wat jij graag wil. Een manier om te WERKEN aan jouw wensen. Of om met Goethe te spreken: een wens is een voorbode van datgene dat je in staat bent daadwerkelijk te bereiken.
Ga aan de slag!
In de download Mijn routekaart vind je oefeningen die je kunnen helpen om voorstel(len) te maken en uit te werken. Oefeningen die je helpen jouw eigen routekaart te maken, waarmee je naar eigen inzicht op pad gaat. Jij bepaalt zelf hoe, wat, wie, waar en wanneer. Jij kiest jouw eigen weg!
Meer lezen?
Wil je meer lezen van Jacqueline van Zuiden? Lees dan haar artikel Talent hebben we allemaal!” of kijk op haar site Divelop.