Ontdek je sterke en zwakke punten

Ontdek je sterke en zwakke punten

Gebruik het kwadrant van Ofman


Ken je je goede en minder goede kanten? Weet je welke talenten je kunt benutten om je persoonlijke doelen te realiseren en welke eigenschappen je in de gaten moet houden, omdat ze je in de weg kunnen zitten?

Eén van de manieren om zo'n sterkte-zwakte analyse van jezelf te maken is om het zogenaamde kwadrant van Ofman in te vullen. Daarmee breng je o.a. je sterke kanten en valkuilen in kaart.

Kwadrant van Ofman

Volgens Ofman heeft iedereen bepaalde kernkwaliteiten. Dit zijn aangeboren eigenschappen en geen kwaliteiten die je je tijdens je leven hebt eigen gemaakt.

Sommige kernkwaliteiten zijn zo sterk aanwezig dat ze een valkuil kunnen vormen. Je kunt stellen dat je valkuil een doorgeschoten vorm is van een op zich positieve eigenschap. Denk maar aan iemand die graag behulpzaam is. Hij of zij kan gemakkelijk als bemoeizuchtig ervaren worden.

Het tegenovergestelde van je valkuil is je uitdaging. Het is een eigenschap waarvan je mogelijk iets meer of minder zou mogen hebben.
Iemand wiens valkuil bemoeizucht is, heeft als uitdaging om anderen hun zelfstandigheid te laten ervaren.

Ten slotte heb je een zogenaamde allergie voor mensen die het tegenovergestelde doen van jouw kernkwaliteiten. Als je graag behulpzaam bent, heb je meestal een hekel aan mensen die afstandelijk zijn (of lijken).

sterke zwakke punten met Kwadrant van Ofman

Het kwadrant van Ofman toepassen op jezelf

Als je het kwadrant van Ofman toepast op jezelf, kom je veel over jezelf te weten. Vul voor jezelf een van de vier punten in, het maakt niet uit waar je begint. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om je goede eigenschappen te benoemen, schrijf dan eens op voor wat voor mensen je allergisch bent en aan welk gedrag je je ergert. Als je van dat gedrag het tegenovergestelde neemt, kom je uit bij sterke punten van jezelf.

Of bedenk wat je valkuilen zijn en vraag mensen om je heen wat zij denken dat je valkuil is. Vandaar uit kun je terug redeneren naar je kwaliteiten, omdat die een afgezwakte vorm zijn van je valkuilen.

Een overzicht van kwaliteiten die je wel of niet hebt kan je helpen bij het opstellen van het kwadrant. Het bevat een flinke lijst met kwaliteiten, variërend van accuratesse tot zelfvertrouwen. Door de lijst langs te lopen, ben je eerder volledig in het benoemen van je sterke en zwakke punten.

Voorbeelden van eigenschappen volgens het kwadrant van Ofman

Kwaliteit: flexibiliteit
Valkuil = met alle winden meewaaien
Uitdaging= standvastig(er) zijn
Allergie= starheid

Kwaliteit: accuratesse
Valkuil = pietluttig zijn
Uitdaging= creativiteit
Allergie = warrigheid

Kwaliteit: daadkracht
Valkuil = drammerig zijn
Uitdaging = geduldig(er) zijn
Allergie = passiviteit

Kwaliteit: durf/moed
Valkuil = overmoedig zijn
Uitdaging = voorzichtig(er) zijn
Allergie = geremdheid

Lees ook het artikel over het presenteren van je sterke en zwakke kanten in je persoonlijk profiel. Of ga een stap verder en combineer je sterke en zwakke punten met kansen en bedreigingen uit je omgeving. Dan ontstaat een persoonlijke SWOT die je helpt om je koers te bepalen.

 

Test jezelf

De kerntyperingstest van 123test helpt je anticiperen op dé standaardvraag; “Wat zijn je sterke en minder sterke kanten?”. Een serieuze test voor het bepalen van je sterke kanten en valkuilen is de kerntyperingtest van 123test. Deze persoonlijkheidstest laat op basis van je persoonlijkheid zien wat je kwaliteiten en daarbij horende minder sterke kanten zijn. Kijk hier voor de test

 

 

Test je zelf

 

 

47470 keer gelezen 

Stuur door aan vriend of bekende