Sinds de komst van Amazon naar Nederland is er voor Nederlandse auteurs een internationaal uitgeefplatform bijgekomen dat veel mogelijkheden biedt.
Met mijn internationale uitgeverij Amsterdam Publishers begeleid ik auteurs bij het succesvol publiceren op Amazon. Ik krijg dan een manuscript aangeleverd inclusief titel en word gevraagd van het document een mooi eBook en paperback te maken en de boekmarketing te verzorgen, oftewel de Kindle Boost. Die boekpromotie is het lastigste en het meest tijdrovende van het hele uitgeefproces.
Je boektitel op Amazon is van groot belang
Negen van de tien keer heeft de auteur niet echt goed nagedacht over de titel. Deze titel dekt vaak wel de lading, maar er is geen of onvoldoende rekening gehouden met SEO (zoekmachine optimalisatie) en hoe potentiële klanten zoeken.
Op basis van SEO pas ik de titel aan, gebruik de subtitel om daar alle relevante keywords in te zetten en doe onderzoek naar de beste categorie en de juiste keywords voor het eBook. Het belang van metadata voor eBooks op Amazon wordt vaak onderschat.
Laat ik je hierbij een paar tips geven.
De titel
De titel moet pakken want je verkoopt je eBook grotendeels op basis van een goede titel. Dat moge duidelijk zijn. Zet de keywords waarop je gevonden wilt worden in de titel, of ondertitel. Houd daarbij rekening met het zoekgedrag van lezers.
Om te zien waar mensen binnen Amazon op zoeken kun je een bepaalde term intypen in de centrale zoek balk, gevolgd door een letter van het alfabet.
Je kunt dit herhalen op Google, en daarnaast ook de Google keyword tool gebruiken: adwords.google.com/KeywordPlanner
Schrijf de keywords op waarop je gevonden wilt worden, en componeer daar vervolgens een mooie titel van. Je kunt ook checken hoeveel er op jouw keyword wordt gezocht op YouTube: www.youtube.com/keyword_tool.
De meest effectieve titel blijkt er een te zijn met niet meer dan zes woorden, met daarnaast wel een ondertitel die langer mag zijn. Een rijmende titel of een titel met alliteratie werkt goed.
Je titel moet duidelijk zijn en de lading dekken, iets wat met name van belang is bij non-fictie. De potentiële lezer moet zich niet hoeven afvragen waar het boek over gaat. Als je fictie schrijft mag je wat creatiever zijn en wat aan de verbeelding overlaten.
Categorie
Als je je eBook uploadt, dan kun je in totaal twee categorieën kiezen waaronder je jouw eBook wilt plaatsen. Amazon is overigens niet consistent in de categorieën. Het kan voorkomen dat je bepaalde categorieën in de Amazon store hebt gezien die je vervolgens niet kunt kiezen als je je eBook uploadt. Amazon kan ook de door jouw gekozen categorie wijzigen.
Neem twee verschillende categorieën, zodat je twee niches zou kunnen domineren i.p.v. slechts één. Hierbij kies je in ieder geval een categorie met weinig competitie waardoor je snel omhoog komt in de interne ranking
Keywords
Kies hiervoor zeven door komma’s gescheiden woorden, of sets van woorden. Benut alle zeven mogelijkheden die je geboden worden. Het is handig om te kijken wat Amazon spontaan aangeeft als je het onderwerp van jouw eBook intypt in de Amazon zoekbalk. Gebruik zo specifiek mogelijke woorden.
Tip voor de Pro’s
Een handige tip voor als je het schrijven van eBooks op Amazon serieus wil aanpakken en daarmee geld wilt verdienen is K-Lytics, een bedrijf dat gespecialiseerd is in categorie onderzoek. Men stelt vast welke categorie op Amazon het meest lucratief is, hetgeen van maand tot maand licht verschilt.
Ik heb er bij de lancering van eBooks voor mijn auteurs vaak gebruik van gemaakt en het heeft zijn vruchten afgeworpen. Zo scoort Outcry- Holocaust Memoirs, mede dankzij een rapport van K-lytics, super goed. De auteur verdient tussen de € 1300 en € 2500 netto per maand. Nu het eBook zo goed loopt en de reviews blijven binnen komen ga ik voor hem ook een paperback versie maken en online zetten. K-Lytics is overigens een betaalde service, maar kijk op hun site voor handige tips.
Liesbeth Heenk – Amsterdam Publishers
amsterdampublishers.com
Anderen lezen ook
- Je eBook publiceren op Amazon, hoe werkt dat?