Wel/niet ondernemen

Zelf de regie nemen, meer tijd voor m’n kinderen, een super inkomen…..  ik wil wel ZZP-er worden!  Als je even verder denkt, dan komen de twijfels. Kan ik het wel? Heb ik genoeg kennis? Wat ga ik eigenlijk aanbieden en hoe? Stel dat ik geen klanten vind en dan?

Maak een goede keuze voordat je de stap neemt, wij helpen je daar graag bij.

Checklist voor jezelf beginnen

Checklist voor jezelf beginnen

zo maak je de afweging in 21 stappen.


Ben je nu in loondienst en overweeg je om voor jezelf te beginnen, dan word je waarschijnlijk geplaagd door allerlei onzekerheden. Om orde in de chaos te helpen scheppen, kun je onderstaande checklist gebruiken.
Daarnaast is het misschien ook praktisch om je te abonneren op de gratis nieuwsbrief voor ZZP'ers in oprichting, waarin we veel kennis delen.

Voor jezelf beginnen! Maar wat?

Voor jezelf beginnen! Maar wat?

In 5 stappen meer helderheid in je aanbod als ondernemer.


Wil jij voor jezelf beginnen, maar weet je niet goed wat je eigen bedrijf moet inhouden? Mogelijk loop je over van de ideeën, maar roepen die weer net zoveel vragen op:

  • Wie zit hierop te wachten? Krijg ik dan wel voldoende klanten?
  • Is dit wel echt wat ik leuk vind?
  • Heb ik wel voldoende capaciteiten en vaardigheden in huis om te kunnen slagen als ondernemer?
    Hoe kom ik daar achter?
  • Welk financieel risico ben ik bereid te nemen en wat is verantwoord?
  • Hoe pak ik het aan en til ik mijn bedrijf van de grond?

Zit je met soortgelijke vragen, volg dan de volgende stappen om je mogelijke aanbod als ondernemer helder te krijgen.

Welk ondernemerstype ben jij?

Welk ondernemerstype ben jij?

6 soorten ondernemers met hun valkuil


Overweeg je om voor jezelf te beginnen, dan kan het goed zijn om te weten wat voor type ondernemer je zou zijn. De uitkomst bevestigt dan als het goed is je motieven om te starten met een eigen bedrijf. En laat soms ook zien voor welke valkuilen en gevaren je mogelijk op moet passen. Onderzoeksbureau Motivaction heeft 1500 mkb-ondernemers persoonlijk gesproken of online geïnterviewd. Daar kwamen zes ondernemerstypen uit:

Ondernemerstests. Een overzicht.

Ondernemerstests. Een overzicht.

Ben je geschikt voor het ondernemerschap?


Wil je voor jezelf beginnen, dan vraag je je misschien af of je daar wel geschikt voor bent. Gelukkig komen succesvolle ondernemers in alle soorten en maten, maar een test of analyse kan wel inzicht geven in je ondernemerscompetenties en je ondernemersplannen.

We noemen hier een aantal verschillende tests die van pas kunnen komen.

ZZP'er worden. Is het iets voor jou?

ZZP'er worden. Is het iets voor jou?

10+1 vragen en overdenkingen


"Knap hoor, dat je dat durft" roepen je collega's in koor bij je afscheidsborrel. Cheers, het ga je goed! Overladen met ‘nuttige' boekjes, volgeplakte A4tjes, bloemen en wijn loop je de deur uit. Het vertrouwde straatbeeld ziet er ineens heel anders uit. Zekerheid, structuur, je team, je auto van de zaak, je laat het allemaal achter. Je denkt nog even, doe ik er wel goed aan? De wereld lijkt opeens zo groot. Een gevoel van eenzaamheid bekruipt je en tegelijkertijd een opwindend gevoel van trots. Vanaf nu ben ik mijn eigen baas!

  • 1