Schrijftips

Handige websites, tips en tools die van pas kunnen komen bij het schrijven, publiceren en promoten van je werk, vind je hier.

Creëer een onvergetelijk personage

Creëer een onvergetelijk personage

tips van Carla de Jong in Schrijven Magazine


Romanschrijfster Carla de Jong laat in het aprilnummer van Schrijven Magazine zien hoe je in drie stappen een onvergetelijk personage creëert. Want waarom spatten sommige personages van het papier en leiden andere karakters een vreugdeloos tweedimensionaal bestaan? Carla de Jong reikt je drie manieren aan om personages te scheppen die daadwerkelijk tot leven komen.

Zes basistips voor een goede column

Zes basistips voor een goede column

door schrijfcoach Marit van der Meulen


Columns zijn er in overvloed te vinden op het internet. Maar hoe onderscheid je jezelf in kwaliteit? In deze les geef ik je wat basistips. Ze lijken heel simpel, maar in de praktijk gaat het toch heel vaak mis. Ik kom ontzettend veel columns tegen op het internet die zoveel beter zouden kunnen. Onderstaande tips kun je als checklist gebruiken.

Schrijven in afzondering

Schrijven in afzondering

door thrillerschrijfster Carla de Jong


‘Hoe doe jij dat toch? Een drukke baan, een gezin én boeken schrijven?’ Een eindeloos aantal malen heb ik die vraag moeten beantwoorden. Mijn antwoord was onveranderlijk simpel: gewoon doen. Maar… ik beschik over een eigenschap die voor mijzelf een zegen is en voor mijn omgeving een vloek: ik kan me op elk moment en in vrijwel elke situatie terugtrekken in mijn hoofd. Dan houdt mijn omgeving op te bestaan. Een ideale eigenschap voor een schrijver en bijzonder ergerlijk voor anderen (lees: mijn gezin).

Leven van je boeken. Een utopie?

Leven van je boeken. Een utopie?

Overzicht van inkomstenbronnen voor schrijvers.


Veel schrijvers dromen er van om te kunnen leven van hun boeken. Dat blijkt echter voor weinigen weggelegd. Zeker als je alleen naar de royaltyopbrengsten van boeken kijkt. Maar gelukkig kun je als schrijver meer inkomstenbronnen aanboren. Combineer je die extra bronnen met geduld en met een ondernemershouding, dan is er wel meer mogelijk.

Dit zijn de meest voor de hand liggende mogelijkheden om inkomsten uit je schrijfwerk te halen:

Overzicht schrijfwedstrijden

Overzicht schrijfwedstrijden

Laat je schrijftalent zien!


Is schrijven je grote passie? En wil je je werk aan een groter publiek laten lezen of een keer het oordeel horen van een vakkundige jury? Doe dan mee aan een schrijfwedstrijd. Ze staan geordend naar inzendingsdeadline.

Meer artikelen