Ondernemen buitenland

Een Bed & Breakfast beginnen of een ander bedrijf starten in het buitenland? Je vindt hier veel tips over de emigratie en de zakelijke beslissingen die je dan moet nemen.

Een taalcursus Spaans, Duits of Frans volgen als voorbereiding op een verblijf in het buitenland.

Een taalcursus Spaans, Duits of Frans volgen als voorbereiding op een verblijf in het buitenland.

test je talenkennis met een gratis test


Als je concrete plannen hebt om naar het buitenland te vertrekken, kan het slim zijn om na te denken over de taaldrempel die je eventueel kan tegenkomen. Hoewel wij Nederlanders er om bekend staan ons goed te kunnen redden in onze buurlanden, is een weekje vakantie toch een andere ervaring dan verhuizen. Een verkeerd begrepen bestelling kan op vakantie nog charmant zijn, maar een duidelijk aanwezig taalprobleem in het dagelijks leven zal zeker als onaangenaam worden ervaren.

Het is daarom slim om voor vertrek nog eens kritisch naar je eigen taalvaardigheden te kijken, zeker als je van plan bent om in het desbetreffende land aan de slag te gaan. Op professioneel niveau een taal beheersen kan namelijk soms nog erg tegenvallen, wat de eerste weken op de nieuwe baan onnodig moeizaam kan maken.

Emigreren naar Frankrijk. Een persoonlijk verhaal (deel 1)

Emigreren naar Frankrijk. Een persoonlijk verhaal (deel 1)

Door Pauline de Vos, Doussac Coaching


Luud en ik werkten al geruime tijd als zelfstandig trainer en coach voor het bedrijfsleven in Nederland, en vol overtuiging en bezieling hielpen we dag in dag uit mensen van werkvloer tot directieniveau naar een zo mooi mogelijk leven. We werkten hard, reden van hot naar haar, zeiden nooit nee, en waren succesvol. Ons werk was ons leven.

Ons persoonlijke leven was echter, volgens ons, niet erg in balans. We predikten dan wel dagelijks een soort van “work-life balance”, maar dreigden zelf min of meer slachtoffer van ons eigen succes te worden. Daarnaast voelden we ons door de torenhoge premies en belastingen voor zelfstandigen ook behoorlijk beperkt in onze persoonlijke bewegingsvrijheid. We voelden dat het anders kon, maar hadden nog geen benul hoe.

Werken in het buitenland: de taart

Werken in het buitenland: de taart

door Marianne van Munster, werkend vanuit Engeland


Als je verhuist naar een ander land, dan begin je op 0. Misschien dat zaken geregeld zijn vanuit de werkgever van je partner, maar ga er vanuit dat het net iets anders is als je daadwerkelijk gearriveerd ben in het land waar je de aankomende tijd gaat wonen.

En op 0 beginnen doe je hoe dan ook qua sociaal leven, qua sociale contacten. Hoe pak je dat aan? Waar begin je?

Om te starten is het goed om jezelf af te vragen wat je doel is. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat koffie drinken met andere moeders terwijl de kinderen speelden mij geen voldoening gaf. Schijnbaar zocht ik iets anders dan ik in dit nieuwe netwerk zou vinden. Dus ik ben eens gaan zitten en heb mezelf de vraag gesteld: wat wil ik? Natuurlijk had ik mezelf die vraag ook gesteld voordat we gingen, het leek zo makkelijk; ik had mijn plan wel klaar.

Kracht

Kracht

door Marianne van Munster, werkend vanuit Engeland


Een tijd terug heb ik voor Daretoo onderstaand artikel “Kracht” geschreven over mannelijke en vrouwelijke energie. Nu zo wonend en werkend in het buitenland*, maar ook tijdens de voorbereiding op ons vertrek, merk ik dat ik dat artikel eens vaker mag lezen. Het helpt me te zien waar ik sta, wat ik doe. Waarom vraag je je af? Lees het eerst maar eens, dan vertel ik daarna waarom het zo belangrijk is voor mij om rekening te houden met de mannelijke en vrouwelijke energie in mij.

* Ik woon en werk sinds de zomer van 2011 in Engeland

Emigreren naar Frankrijk. Een persoonlijk verhaal, deel 2

Emigreren naar Frankrijk. Een persoonlijk verhaal, deel 2

Door Pauline de Vos, Doussac Coaching


Het vervolg van het verhaal van een emigratie.

Ontstond in deel 1 het besluit om te emigreren naar Frankrijk en werden de eerste stappen gezet. In dit tweede deel lees je hoe het Pauline, Luud en Emma verging in de Perigord Vert.

Meer artikelen