Maak je persoonlijke SWOT Analyse

Maak je persoonlijke SWOT Analyse

En combineer je sterke en zwakke punten met externe kansen en bedreigingen


Een persoonlijke SWOT Analyse kan je helpen om in kaart te brengen wat je wilt en of die wens haalbaar is. Zo´n analyse leidt tot een persoonlijk profiel dat in relatie staat tot een bepaald doel. 

Je persoonlijke SWOT Analyse

De sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen vormen samen je persoonlijke SWOT Analyse. Dit is eigenlijk een Engelse marketingterm die staat voor Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats. De SWOT Analyse wordt normaal gesproken gebruikt om de levensvatbaarheid van een product of bedrijf mee te toetsen. Maar je kunt dit principe ook heel goed gebruiken om de haalbaarheid van je eigen ambities in kaart te brengen.

Een persoonlijke SWOT Analyse is eigenlijk een invulschema met vier kwadranten, die je zelf eenvoudig kunt maken. Plaats in het kwadrant linksboven je sterktes en rechtsboven je zwaktes. Linksonder zet je je kansen en rechtsonder de bedreigingen. Probeer om in alle kwadranten ten minste 3 of 4 aspecten te benoemen.

Voorbeelden van sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen

Onderstaande suggesties kunnen je helpen bij het invullen van je persoonlijke SWOT. Ze laten zien aan welke eigenschappen en aspecten je kunt denken bij het invullen:

Sterktes

 • Specifieke talenten
 • Vakkennis die je hebt
 • Passie(s)
 • Ervaring
 • Geld/middelen
 • Persoonlijke eigenschappen (doorzettingsvermogen, geduld, optimisme enz)
 • Veel contacten, je netwerk

Zwaktes

Hier valt alles onder waar je te weinig van hebt en zaken & eigenschappen die niet wenselijk zijn. Bijvoorbeeld:

 • Kennis die je mist
 • Ontbrekende vaardigheden/competenties
 • Persoonlijke eigenschappen die je zou kunnen missen (uitstelgedrag, chaotisch enz)
 • Een matige gezondheid
 • Gebrek aan benodigde middelen (geld/kapitaal, werkplek, vervoer, netwerk)

Het lastige van het maken van de sterkte-zwakte delen van de persoonlijke SWOT analyse is dat het soms niet meevalt om je eigen sterktes en zwaktes goed in kaart te brengen. Onderaan dit artikel vind je een verwijzing naar een professionele test die je kan helpen bij het in kaart brengen van je competenties.

Kansen

 • Er is veel vraag naar iets wat jij biedt/gaat bieden
 • Dat wat je te bieden hebt is nieuw/innovatief/anders
 • Er zijn/ontstaan meer mogelijkheden, bijvoorbeeld door komst nieuwe technologie
 • Je wens wordt steeds goedkoper naarmate de tijd vordert
 • Maatschappelijke ontwikkelingen ondersteunen je doel of plan

Bedreigingen

 • Economische crisis
 • Je ervaart veel concurrentie
 • Je idee/doel is te onbekend of te vroeg
 • Je krijgt (te) weinig steun van je omgeving
 • Gezins/familieomstandigheden
 • Maatschappelijke en technologische ontwikkelingen ondersteunen je plannen niet of maken die overbodig

 

Test je zelf

Valkuilen bij het invullen

Als je een persoonlijke SWOT analyse maakt is het goed om twee zaken voor ogen te houden:

 1. Sterktes en zwaktes zijn altijd intern: ze behoren bij jou en zitten in jouw invloedsfeer. Zo kan een goed netwerk of het ontbreken ervan een sterkte dan wel een zwakte zijn.
  Kansen en bedreigingen zijn altijd extern gelegen en liggen buiten je invloedsfeer. Als in jouw branche de recessie heeft toegeslagen, wat voor omzetverlies of banenverlies zorgt, dan is dit een bedreiging. Omdat het een externe factor is, kun je er niet heel veel aan veranderen. Je kunt wel kijken hoe je sterkten en zwakten zich tot deze bedreiging verhouden. Daarover straks meer.
 2. Je moet kiezen.
  Soms twijfel je of iets nu een sterke of een zwakte is. Perfectionisme als eigenschap kan een aanwinst zijn, maar ook een belemmering en daarmee een zwakte. Schrijf zo'n eigenschap dan toch ofwel onder sterkte ofwel onder zwakte. Vorm je een globaal oordeel of je er vooral plezier dan wel last van hebt.

persoonlijke SWOT

Na het invullen van je persoonlijke SWOT

Kies uit het schema eerst nog je belangrijkste sterkte, je grootste zwakte, de grootste kans en de grootste bedreiging. Koppel vervolgens die belangrijkste sterkte aan je grootste kans en koppel je grootste zwakte aan de grootste bedreiging. Dan ontstaan er twee dingen: je grootste sterkte en grootste kans vormen samen een kansrijke strategie om je wens te realiseren. Je grootste zwakte en de grootste bedreiging vormen daarentegen het ultieme doemscenario. Hier heb je het allerergste dat je kan gebeuren direct in handen. Alleen hoef je je er nu niet meer door te laten afschrikken. Ten eerste heb je nu veel positieve informatie op een rij gezet die aangeeft dat je wens kans van slagen heeft. Ten tweede kun je nu een antwoord gaan formuleren op het ergste doemdenken. Hoe erg is het doemscenario nu echt? Welke maatregelen kun je nemen om het doemscenario te voorkomen? Welk advies kun je inwinnen om dit voor te zijn?

Wil je er verder mee aan de slag, lees dan Wat vinden anderen van je Persoonlijke SWOT Analyse? 

 

Test je sterke en zwakke punten

Met de professionele kerntyperingstest van 123test stel je je sterke punten en valkuilen vast en kun je je persoonlijke SWOT Analyse verder aanscherpen (deze test inclusief een persoonlijk rapport kost € 16,50).

En als je alles in kaart hebt gebracht, laat je kwaliteiten dan ook aan iedereen zien!

  

 

 

 

 

 

 

68751 keer gelezen  | RSS feed van reacties

Stuur door aan vriend of bekende

Eén reactie  

ik wil me zel leren kennen, omdat ik eingenlijk niet weet wat van het leven wil maken. ik heb tot me 28e een normaal en rustig leven geleden maar toen ik uit een relatie 6 jaar kwam is er een zekering door geslagen en ben ik als een hoor gaan leven waar ik eigenlijk niet weet hoe mijn terug weg te vinden naar de persoon die ik was voorheen.iets wat mij zorgen baard en hulp zoek door middel van het swot-analyse.ik ben nu 31 en kijk uit naar de rustige persoon in mij. vivian - 04-04-’14 15:09

(optioneel veld)

(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.